Много е вероятно да не ви изненадваме с тези съвети и вече да сте ги чували от някъде. Въпросът е дали като ги чуете ги запомняте и ви влизат под кожата. Ние смятаме, че четенето черно на бяло на дадена информация помага при запомнянето и проумяването на някои неща. Поради тази причина, заедно с Shape ви съставихме кратък списък на основни правила, които е хубаво да спазвате когато пазите диета.

Играйте си с цифрите – Каквото и да си говорим числата са си числа и само 3 500 калории ни делят от надебеляване или  отслабване. Ако искате спокойно да се отървете от 1 килограм за 2 седмици, то просто „отстранете” 500 калории от дневното си меню и ходете пеша.

Не прекалявайте с намаляването на калориите. Драстичното намаляване на калории може да стресира организма ви, като забави метаболизма и саботира усилията, които полагате, за да се стегнете и отслабнете. Старайте се при всяко ядене в чинията ви да има по малко чисти протеини, въглехидрати и мазнина. Това е най-балансираният и рационален начин за хранене и отслабване.

Яжте питателни храни – Хранете с по много, но здравословни храни. Диетата не означава лишаване от най-важното.  Дължината на живота ни зависи от това колко сме здрави и съответно как се отнасяме с тялото и организма си.  Те процъфтяват и заякват, само когато са захранени с оптимален прием на 40-те хранителни вещества и 12 000 фитохимикали, които се съдържат в храните, които са минали през минимална термична или друга обработка.
Ако се концертирате повече върху здравето си, вместо върху талията си, вие без да искате ще започнете да се храните с по-здравословни храни, които лека по лека ще изместят полуфабрикатите от менюто ви.

Научете се да контролирате апетита си – Когато ви се хапва нещо вредно и високо калорично се научете да го замествате с нещо подобно , но здравословно. Ако ви се яде сладолед – хапнете студено, цедено, нискомаслено кисело мляко с лъжичка мед или сладко. Ако смятате, че имате нужда от въглехидрати – то не забравяйте, че плодовете и зеленчуците съдържат не малко от тях.

Имайте свой собствени правила – Най-добрият начин да се контролирате по време на диета е като си създадете свои правила и се научите да бъдете много стриктна по отношение на спазването им. Няма кой да дойде през нощта докато хапвате да ви извади яденето от устата. Вие сами трябва да се пазите… от себе си. Ако наистина се случва така, че ставате нощем да хапвате нещо вкусно, то създайте си правило да не го правите, а ако го нарушите си сложете наказание – 1 месец не купувайте от въпросния изкусител, независимо дали е сладко или солено.

Избирайте храни с дълготраен power-ефект – Яжте храни богати на фибри и вода – това са главно зеленчуци, плодове, зърнени култури, бобови растения.  Тези храни ще ви заситят бързо, за по-продължителен период от време. Яжте малки, „самолетни” порции често, вместо големи „ресторантьорски” рядко. Старайте се да имате 5,6 хранения на ден.

Наслаждавайте се на храната – Шансът да успеете да се придържате дълго време към една диета е много по-голям ако храната ви изглежда и мирише добре  и действително е вкусна. Чувството на неудовлетвореност само може да има обратен ефект.  Освежавайте здравословните си ястия с различни подправки – босилек, къри, куркума, сминдух, джинджифил и най-вече чесън.  Експериментирайте със сосове – горчица, лют сос, дори може да си направите сами с малко зехтин, лимон и подправки. Прибавяйте по нещо ново към менюто си всеки ден.  Нещо, което не сте яли до сега или поне отдавна.