Ако поредната диета ви се вижда неефективна, отслабването изобщо не се случва така, както го бяхте планували, а и все не ви остава време за някоя и друга тренировка – привлечете на ваша страна няколко съюзника – витамини, протеини, хранителни вещества и напитки, които могат да се превърнат във верни помощници в борбата срещу килограмите.

Фибри
хлябПървият помощник, с който задължително трябва да се съюзите, ако искате да загубите някой и друг излишен килограм, са фибрите. Те съдържат най-важните хранителни вещества и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Задължителната дневна доза е поне 20 грама, които може да си набавите от пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Фибрите помагат на организма да чувства ситост, така че да не отскачаме на всеки 30 минути до хладилника. Съчетанието полза от хранителните вещества и чувство на ситост, няма как да не се отрази успешно на опитите ни за отслабване.

Витамин Д и калций
млечни продуктиВитамин Д и калцият обикновено присъстват в храните заедно - най-често в млечните продукти. Най-важната функция, която изпълняват за тялото е заздравяване на костната система. Последни проучвания показват, че витамин Д играе голяма роля по време на спазване на диета, като спомага за задържането на постигнатите килограми. Калцият пък залъгва мозъка, че тялото ни е сито, като по този начин успешно можете да избегнете преяждането.

Полезни мазнини
шоколадПолезните мазнини, от които се нуждае всеки здрав организъм са мононенаситените мастни киселини и омега-3 мастни киселини. Тях най-лесно можем да си набавим чрез редовния прием на ядки, авокадо, риба и… да не забравяме шоколад. Сами можем да преценим, че да си хапваме от горе изброените вкусотийки няма да е никак трудно. Освен всичко те ще ни държат сити за още по-дълго време дори и от фибрите и витамините.

Протеини
пържолаЩе се чувстваме по-дълго сити и ако си хапваме повече протеини, които се съдържат в рибата, бялото пилешко месо, пуешкото и свинското филе. Приемането на известна доза протеини на закуска ще накара тялото ви да се ограничи с обяда. А ако и обядът включва протеини, то количеството на консумираната вечеря ще бъде сведено до минимум. А знаем, че яденето вечер е най-големият враг на отслабването.

Зелен чай
зелен чайЗнаем, че пиенето на чай през лятото е непосилно гореща задача за повечето от вас. Знаейки обаче, че той ще ни стане верен съюзник в отслабването, просто няма как да го пропуснем. Катехините са антиоксиданти, които се съдържат в големи количества в зеления чай. Помагат успешно за сваляне на килограми и мазнини, особено тези, образували се в областта на корема. Препоръчителната дневна доза е 3 чаши.