След като сме пробвали толкова много диети и сме чували за поне още толкова, то никога не е излишно да научим още една, която може да се окаже нашата. И то особено, ако отделя специално внимание на кръвната ни група и с какво трябва да се храним според нея.

Ключът към здравословното хранене и трайното отслабване се крие в това, с което се храним, съобразно кръвната ни група. В това силно вярва авторът на книгата „Яж правилно за твоята кръвна група” и създател на хранене според кръвната група – природолечителят Питър Д’Адамо.

Не си мислете, че на Питър просто му е хрумнало, че може да създаде и такава диета. Тя е резултат на проучвания и изследвания по темата как да се храним здравословно според това каква е кръвната ни група. Именно тя има отношение към процесите, които протичат в организма ни, начинът, по който се осъществява метаболизмът и се разграждат и усвояват храните и полезните вещества.

Кажи ми каква е кръвната ти група, за да ти кажа с какво да се храниш

Кръвна група 0 – Нулевата кръвна група е най-разпространена. Всички, които принадлежат към нея, трябва да си похапват предимно утоляващите глада храни, богати на протеини като месо, риба, яйца, ядки, зеленчуци и плодове. Д’Адамо обаче изключва от диетата млечните, бобовите, оризовите, пшеничните и зърнените продукти.

Кръвна група А – Тя е втората най-разпространена след нулевата. При нея Питър препоръчва предимно да се храним с пълнозърнести храни и много зеленчуци, а да намалим приема на месо. Към това се добавя тенденцията при нулевата група – никакви млечни продукти. В разрешената листа влизат и ядките, пастата, бобовите култури, оризът и плодовете.

Кръвна група Б - Според проучвания един на десет човека се причислява към тази кръвна група. Интересното е, че точно те имат най-малко рестрикции по отношение на храната. Списъкът със забранените е съвсем кратък – преработените храни, ядките, семената.

Кръвна група АБ – Хората с най-рядката кръвна група трябва да се хранят с комбинация от храните, препоръчвани за кръвни групи А и Б. Не се притеснявайте от объркването, което ще настъпи, защото едните се хранят почти вегетариански, а другите си похапват от всичко. Съветът на Д’Адамо е да спазвате през повечето време вегетарианско поведение, като често си хапвате месо и риба. В редки случаи хапвайте и млечни продукти.

Ревностни последователи на здравословното хранене според кръвната група са актрисите Кортни Кокс-Аркет и Елизабет Хърли, както и певицата Черил Коул .