Ако сте решили да започвате диета, трябва да сте наясно какви са новите тенденции. На мода са диети, които не изтощават организма и щадят тялото ни. Естествено при тях не се отслабва с 10 килограма за няколко седмици, но затова пък теглото се запазва без до болка познатия ни йо-йо ефект. Специалистите по диетология предпочитат да наричат новите и модерни способи за здравословен начин на живот не диети, а хранителни режими, които да се приспособят не за няколко дни, а за цял живот, за повече здраве и енергия. Ето няколко предложения, които да заменят изтощаващите диети със здравословни хранителни режими.

Старомодна е 3-дневната диета, на мода е 90-дневната диета

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКраткотрайността на първата диета предполага, че тя е доста рестриктивна, менюто е ограничено, а йо-йо ефектът почти гарантиран. Отгоре на това в повечето й разновидности се забранява консумацията на сол, захар и газирани напитки. Вместо нея можете да се отдадете на постепенно отслабване – здравословно и тримесечно с 90-дневната диета. На първо място тя ще гарантира задържане на постигнатото тегло, а още по-хубавата новина е, че няма храни, които да са забранени. Можете да си похапвате месо, тестени изделия, сладко, плодове и зеленчуци, а основният принцип се основава на разделното хранене – имате ден, в който ядете само месо, друг, в който консумирате предимно тестени изделия, трети, в който се храните със сладки неща (о, да) и още един, в който преживявате на храна и плодове. Но той се пада точно след сладкия ден, така че оцеляването е лесно. Има и един 29-ти ден, в който пиете само и единствено вода. В целия цикъл от 90 дни има три такива, което е доста обнадеждаващо.

Старомодна е диета 5-те фактора, на мода е Ф-фактор

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАко сте спазвали 5-факторната диета, то сигурно ви е писнало от числото 5, защото тя продължава 5 седмици, яде се по 5 пъти на ден, има 5 основни фактора, тренира се по 5 пъти в седмицата, всяка от храните се приготвя за 5 минути и съдържа точно 5 съставки. Ако все пак държите на факторите, тогава по-новата версия на 5-факторната диета (естествено двете нямат нищо общо като режим на хранене), е диетата Ф-фактор. Може би общото между двата режима е задължителното приемане на фибри. Да, точно така ф-то на диетата идва именно от фибрите. Пpогpaмaтa Ф-Фaктоp aкцeнтиpa въpxу пpиeмa нa въглexидpaтни xpaни c виcоко cъдъpжaниe нa фибpи и paзбулвa нaй-вeликaтa тaйнa в диeтологиятa - кaк дa ce xpaним c aпeтитни блюдa и в cъщото вpeмe дa ce cдобиeм c фигуpaтa, зa която cмe мeчтaли. Създател на диетата е Таня Зукерброт, която в едноименната книга обяснява, че хранителният режим ще помогне не само за свалянето на килограми, но и за подобряване на здравето, намаляване на холестерола и понижаване на кръвното налягане.

Японско чудо е старомодна, на мода е Средиземноморската диета

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНяма жена, която да не е чувала за диетата Японско чудо - очакваните резултати са -7 килограма за една седмица. Яде се по график и точно определени храни, изключващи сол, захар и алкохол, разбира се. Звучи добре, но си представете на какъв стрес ще преживее отганизма ви, за да загуби цели седем килограма за такъв кратък период. Ако сте решили да приспособите нов режим на храннене към своя начин на живот, то изберете нещо щадящо, като например Средиземноморската диета. Тя не е насочена конкретно към сваляне на килограми, а по-скоро към здравословен начин на живот. Това обаче неминуемо оказва влияние върху колограмите, тъй като от менюто се изключват консервантите, замразените продукти, бързите храни, полуфабрикатите и тежките ястия. Набляга се на зехтина, пресните храни и рибата. Затова и жителите на Средиземноморието се славят с най-ниската смъртност и предразположеност към сърдечно-съдови заблявания. Същевременно можете да си похапвате и кашкавал, хляб, тестени изделия, бобени изделия, картофи, сирене, кисело мляко и всякакви вкусотии. А и да не забравяме виното, което повечето диети изключват.