Ако есента е любимият ви сезон – с красивите си багри, окапалите листа, шарените планини и вкусните си плодове, то значи няма как да не обичате да пиете вино през хладните вечери. Вероятно както повечето хора по света обичате и да пътувате. Но комбинацията от вино и екскурзия е нещо, което  трябва да направите при първа възможност тази есен. Иначе казано – отдайте се на винен туризъм.

Подарете си едно невероятно и много изискано прекраване, дегустирайки божествената напитка и разглеждайки красивите кътчета на Европа, където гроздето се отглежда и виното се произвежда. Разнообразието от бели и червени сортове е много голямо, а най-добрите лозя в Европа се превърнаха в горещи туристически дестинации.

Винен туризъм може да означава посещение на ресторанти, винарни и лозарски райони, известни с производството на различни видове и специализирани сортове. Понятието включва и туристически обиколки с посещения на фестивали и музеи, посветени на любимата напитка. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.

“Винени” дестинации има по цял свят. Ценителите със сигурност са опитвали известните чилийски и австралийски вина. Тъй като обаче Чили и Австралия са малко по-далеч и съответно по-трудно достъпни, ще съсредоточим нашия гайд в Европа. А безспорните топ дестинации на Стария континент са Франция, Италия и Испания.

Ако изберете Франция, няма да останете разочаровани в който и регион да отидете. В страната на любовта ще намерите отворени за туристически посещения винарни почти навсякъде. Ако искате обаче да опитате и видите най-доброто, то тогава изберете Бургундия и в частност малкото градче Бон. В момента то се слави като производител на едни от най-добрите френски марки, което го превръща във винарна столица на целия Бургундски район.  Безспорно Франция е прекрасен избор за място, където да дегустирате вино в комбинация с грозде и прочутите по цял свят сирена.

Средиземноморската кухня, взимащите дъха пейзажи и богатият асортимент от сортове прави Италия също толкова привлекателна дестинация за винен туризъм. Най-популярни са областите Ломбардия, Тоскана, Умбрия, Сицилия и Пиемонт. От месността Пиемонт в северна Италия идва един от най-известните представители на пенливата напитка - “Бароло”. Голямото количество лозя и качественият продукт, който се произвежда от тях са поставили Италия на челно място сред винопроизводителите в света.

Ако изберете Испания за пътешествие и дегустации, не пропускайте да опитате прословутотото "Шери", което до ден днешен се прави по традиционна рецепта в страната на фламенкото. Както във Франция и Италия, така и в Испания има много винарски местности, които можете да посетите. Където и да отидете обаче, не забравяйте да си поръчате сангрия. Прекрасната комбинация от вино, плодове и ароматни подправки е напитката, с която испанците се славят по цял свят... и има защо.

Това е от нас - изборът оставяме на вас. Знайте, че дори идеята за винен туризъм да ви звучи прекалено скъпо, не е задължително да е така. Aко се сетите навреме, можете да закупите доста евтини самолетни билети, а хостелите и малките хотели на достъпни цени са идеалният избор за този тип туризъм, в който не е важно къде спим, а какво вино пием.