.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Прекомерната консумация на сол увеличава риска от множествена склероза

Евгений Милов | преди 41 седмици
сол
Снимка: iStock
В допълнение към солта, дефицитът на витамин D, тютюнопушенето и затлъстяването са свързани с развитието на МС

Обичате ли да подправяте ястията с повече сол? Имаме лоша новина за вас, защото американски учени от Йейлския университет са установили, че прекомерната консумация на сол увеличава риска от развитие на множествена склероза (МС).

Множествената склероза представлява хронично автоимунно заболяване на централната нервна система, при което основната засегна структура е предпазната обвивка на нервните влакна (миелин). Това е причина увредените нерви да не могат да провеждат нервни импулси от и до мозъка. 

Селма Блеър е засегната от множествена склероза 46-годишната холивудска звезда сподели за заболяването в Инстаграм

Според изследователите от Йейл увеличената консумация на сол е един от факторите, допринасящи за развитието на множествена склероза, като настоящото проучване установява как солта потенциално може да доведе до развитие на автоимунното заболяване.

сол
Снимка: iStock

Ръководителят на изследването Томоказу Сумида и колегите му установили, че клетките в по-солена среда демонстрират активиране на сигналния път бета-катенин/Wnt. Същият, свързваn с развитие на ракови заболявания, нарушена функция на регулаторните Т-клетки и предизвикване на възпаления в организма, които засягат нервната система.

Биляна Савова, която пребори множествената склероза, напук на лошата лекарска диагнозаЗа изкачването на Хималаите, живота в ашрам, мълчанието и медитацията

В допълнение към солта, дефицитът на витамин D, тютюнопушенето и затлъстяването са свързани с развитието на МС, твърдят изследователите. Рискът от развитие на множествена склероза се увеличава чрез взаимодействие между генетичната наследственост и факторите на околната среда.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Immunology".

Сърцето не харесва солта - консумирайте до 6 грама дневноЗлоупотребата със сол увеличава двойно риска от сърдечна недостатъчност
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?