.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Плод - чудо: асаи

| преди 8 години
Плод - чудо: асаи
Вкусът на асая е нещо средно между ягоди, къпини и орехи. Странно, но със сигурност доста екзотично. Снимка:Thinkstock/Guliver Photos
За палмовото дърво асаи, неговите плодове и чудодейните му качества

Асаи или акай?

Сигурно сте чували за невероятните свойства на плода асаи, растящ по палмовите дървета асаи или акай, както са по-известни у нас. Първо обаче, ще започнем с изясняване на произхода на думичката асаи. Точно по последния начин се изговаря тя на португалски и се пише Açaí, но в България дървото, както и неговите плодове са по-известни като акай.

Вкусът му е смесица от плодове и ядки

Асаи са малки лилави плодчета, наподобяващи по форма и цвят боровинката и гроздето. Има необичаен вкус напомнящ за ягоди, къпини и с привкус на орех. Мда, и на нас ни се дояде, но то засега остава почти недостъпно за българските почитатели на нетрадиционните вкусове поради високата си цена.

Въпреки това не ни пречи да констатираме многобройните му преимущества и свойства, тъй като екстрактът от плодовете му се използва в козметичната индустрия, медицината и в множество продукти за отслабване.

Къде се ”ражда” чудодейният плод

Родината на палмовото дърво асаи е Южна Америка. Отглежда се предимно заради богатите на антиоксиданти плодове, както и сърцевината на ствола на дървото, която има прекрасни вкусови качества и се счита за истински зеленчуков деликатес.ю


Преимуществата

Смятат се, че плодът на асаи може гордо да се нареди сред 10-те най-полезни храни в света. И това не е никак случайно, тъй като лилавите му плодчета изобилстват от фибри, желязо, калций, витамин А и С, различни киселини и флавоноиди, аспартанова, глутаминова и олеинова киселини.
Счита се, че асаи е и един от най-мощните антиоксиданти. Освен това е полезен за хората решили да отслабват. Изследванията на учените в тази посока обаче, все още са противоречиви, но това, което можем да кажем категорично е, че плодът засилва метаболизма, което е предпоставка за поддържането на добра форма.

Консумация

Плодовете могат да се консумират сурови, но трайността им е малка, затова най-често се консервират или се приготвя сок от асаи. У нас най-лесно можете да се сдобиете с продукти, в които се съдържа асаи - таблетки за отслабване и хранителни добавки.




Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?