За да усетим пълноценно вкусовите качества на виното, е нужно да знаем малко повече за него. Неразбирането на тази напитка идва не само от непознаването му, но и от неправилното съчетаване с храната. Добрият подбор гарантира хармония на вкусове и аромати и взаимно допълване на качествата. Въпреки че всички имаме уши, очи и уста, възприемаме по много различни начини ароматите, гледките и вкусовете. Човешките сетива са чувствителни в различна степен. Някои усещат и най-леките нюанси, други възприемат само основните цветове и миризми.

За да познаем доброто вино, първо трябва да проверим цвета му. Затова в ресторантите сипват малко количество от напитката в стъклена чаша и го предоставят за дегустаци и одобрение. Чашата трябва да е чиста, прозрачна, за да могат да се уловят всички цветови нюанси. Проверявайте цвета на виното с чаша, поднесена срещу слънчевата светлина. Така всичко проличава ясно, вижда се, ако има утайка или парченца корк от тапата. На този етап от проверката сомелиерите проверяват и бистрота. Качественото вино трябва да е с отчетлив, ясен цвят без странни отенъци и с бистра консистенция.

За да консумирате добро вино, трябва да включите и носа си в избора. Целият букет от аромати се разгръща, когато чашата леко се разклати с въртеливо движение. По този начин на повърхността се вдигат и последващите миризми, които обикновено се „крият” на дъното. Не се притеснявайте да напъхате нос в чашата. Така го правят и професионалните дегустатори. В затвореното стъклено пространство ароматите се усещат отчетливо. Хубаво е помещението, в което сте, да е проветрено, със свеж въздух и без преобладаващи тежки миризми, за да не повлияят те на възприятията ви. Чувствителният нос е нещо, което може да постигнете с тренировки. Сомелиерите се обучават за това с години. Част от образованието им включва разпознаване на ароматни течности, затворени в малки стъкленици и подредени в големи куфари. Миризмата всъщност ни показва от какъв сорт грозде е направено виното. Различните марки имат свои специфични аромати.

След като сме разгледали и помирисали, е време и да отпием от виното. Задръжте глътката за дълго време в устата си. Така ще усетите как вкусът на виното се променя от началото до края. При отпиване се оценяват киселинността, сладостта и дълготрайността на вкуса. В каталожните текстове, описващи виното, се използват особен вид съчетания, които приличат на поетични стихове. За да се пресъздаде малсимално точно усетеното от небцето, дегустаторите трябва да имат не само богато въображение, но и богат речник. Така се появяват текстове като „аромати на цитрус и пчелен восък, тяло с тропически нюанси и с добавена ефирна свежест”.

Дали ще се опием от вино, или от любов, няма значение. По-важното е това да ни прави щастливи!