.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Пиенето на бутилка вино седмично е вредно колкото пушенето на 10 цигари

Евгений Милов | преди 18 седмици
бутилка вино
Снимка: iStock
Сложете корковата тапа на бутилката с вино

Ако си мислите, че да пиете чаша вино няколко пъти през седмицата не може да бъде толкова вредно за здравето, помислете пак, защото може да представлява здравословният еквивалент на пушенето на 5-10 цигари. 

Това сочат резултатите от ново проучване, с което изследователите правят сравнения между един порок, който причинява рак - пушенето - с друг.

Изследването се фокусира върху абсолютния риск за целия живот от пиенето на една бутилка вино седмично. Абсолютният риск, както е определен от Клиниката Майо, представлява вероятността човек да развие дадено заболяване през целия си живот. Така например, американските мъже имат средно 12% абсолютен риск от развитие на рак на простатата, което означава, че 12 от 100 мъже ще развият раковото заболяване, а 88 от 100 мъже - няма.

При консумация на една бутилка вино всяка седмица, абсолютният риск за мъжете непушачи се увеличава с 1%, или приблизително еквивалентно на пушенето на 5 цигари. 

бутилка вино
Снимка: iStock

При жените непушачки абсолютният риск нараства с 1,4%, което е еквивалентно на пушенето на 10 цигари, с 0,8% абсолютен риск от рак на гърдата. Казано с други думи, в зависимост от другите рискови фактори и начина на живот, свързани с вероятността от развитие на рак, пиенето на бутилка вино би могло допълнително да повиши степента на риска.

Връзката между рака и употребата на тютюневи изделия и тютюнопушенето е сравнително добре разбрана, но когато става въпрос за пиене, авторите на изследването отбелязват, че рисковете от дори донякъде умерена консумация на алкохол често са по-малко очевидни за обществеността.

Пиенето на чаша вино всеки ден не е полезно, увеличава с 20% риска от преждевременна смъртЕто колко чаши вино седмично не съкращават живота

Това не означава, че пиенето на алкохол няма своите недостатъци. Националният институт за рака в САЩ отбелязва, че Американското министерство на здравеопазването описва консумацията на алкохол като известен канцероген за човешкия организъм и съответно е свързана с различни видове рак, включително тези на гърдата, дебелото черво, хранопровода и черния дроб.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "BMC Public Health".

Спрете алкохола и поддържайте нормално тегло, за да избегнете риска от рак на гърдатаДори една алкохолна напитка дневно увеличава риска от рак на гърдата
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?