Пащърнакът е вкусно кореноплодно и произхожда от същото семейство като морковите, целината, магданоза и копъра. Можете да познаете, че са роднини ако разгледате листата и цветовете им – пащърнакът обаче се извисява метри над морковите, особено ако го оставите да развие красивите си жълти цветове – копие на тези на целината и копъра. Пащърнак се гледа в Средиземноморието от древни времена, но сведенията за него почти се сливат с тези за морковите, които по онова време са разноцветни – от лилави до бели.

В днешни дни повечето моркови са оранжеви, а пащърнакът е бял до светложълт. За разлика от моркова, той е по-твърд и жилест, но след термична обработка омеква почти до структурата на сварен картоф.
Спомням си, че сушеният пащърнак често присъстваше в зимните супи в детството ми, но едва преди няколко години го преоткрих в суров вид и започнах да го използвам повече в салати, супи и гарнитури. Заради плътната му структура и сладкия вкус, пащърнакът засища бързо и е идеален избор за режим за контрол на теглото. За разлика от картофите, с пащърнак трудно се преяжда.

Диетолозите, с които работя, го препоръчват за гарнитура през зимните месеци, когато се намира на пазара.
Не е никак чудно, че в древността пащърнакът се е използвал колкото картофите в днешно време – съдържанието му на калории е близко – 77 за 100 грама. Съхранявал се е лесно, транспортирал се на дълги растояния, а приложението му в народната медицина и кулинарната традиция е широко.
 

Ако досега не сте го опитвали, ето няколко причини да го включите в менюто си:


Фибри:
растителните фибри са липсваща част от диетата на много съвременни хора – порция от 200 грама пащърнак доставя 1/3 от препоръчителната дневна доза. Фибрите помагат за развитието на чревната флора, регулират храносмилането, засищат, понижават нивата на холестерола в кръвта, предпазват от различни видове рак, затлъстяване и диабет, спомагат за контрола на апетита и теглото.

Витамини и минерали: 100 гр. пащърнак съдържат 30% от дневната доза витамин С и К – важни за имунната система, съединителната тъкан, здравето на сърдечносъдовата система, костите и венците. Вкусният корен е и чудесен източник на фолиева киселина, така че е много подходящ за жените, които планират бременност, както и всеки, който иска да има здрава нервна и костна система. Може да разчитате на този зеленчук и за калий, манган, магнезий и фосфор.

Лечебни свойства: в народната медицина пащърнакът се препоръчва за лечение на бъбреците и отделителната система, както и при високо кръвно налягане, бронхит и анемия. Нищо чудно, че някога се е считал за афродизиак – заради диуретичните му и съдоразширяващи качества.

Антиоксиданти: подобно на морковите и целината, в пащърнака също се съдържат няколко ценни антиоксиданта, като фалкаринол и панаксидиол. Фалкаринолът е добре изследван и има свойството да забавя развитието на ракови клетки – под формата на екстракт, но и като част от суровите зеленчуци. Освен антираково, антиоксидантите имат и антигъбично и противовъзпалително действие.

Как да избираме пащърнак:


Купувайте корени, които са твърди и нямат тъмни изгнили петна. По-едрите са подходящи за салати, пюрета и печене, а по-малките за супи. При приготвянето, по- малките корени може само да се почистят с четка, но по-едрите трябва да се обелят, а ако в центъра на корена има много твърда жила, най-добре е да я отстраните. Може да използвате пащърнак в супи, гювечи, мусаки, пюрета, дори в десерти. Много рецепти с картофи може да се приготвят и във вариант с пащърнак.

Предлагам ви три лесни идеи, с които да включите пащърнак в менюто си още тази седмица:

Салата от моркови, ябълка и пащърнак

За тази салата изберете 3-4 големи моркова, 2 корена пащърнак, 1 сладка ябълка. Настържете ги, а за дресинг използвайте 2 с.л. зехтин, 1 с.л. мед, 1/2 с.л. ябълков оцет и сол на вкус. При желание може да добавите и щипка семена от целина.

Пюре от пащърнак и ябълка

Вземете 2-3 едри корена пащърнак и една сладка ябълка. Обелете ги, нарежете ги на едро и ги сварете на пара за 15 минути. Пасирайте докато са топли и добавете една супена лъжица масло, щипка морска сол и щипка черен пипер. Може да добавите и прясна мащерка на вкус.

Печен пащърнак с горчица и мед

Загрейте фурната до 180 градуса. Почистете и нарежете 5-6 корена пащърнак на дълги пръчки. В малко съдче смесете 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед и 1 с.л. зехтин. С получената смес овкусете пащърнака преди да го сложите във фурната. Печете 45-50 минути или докато омекне и леко се зачерви. Сервирайте като гарнитура или парти храна.

Със съдействието на
www.artofrealfood.com