Средиземноморската диета обещава не само добро здраве, но и хубава фигура. Ново проучване сочи, че зехтинът е ключов елемент за успеха й.

Мазнините дълго време бяха преследвани като опасни и вредни, но в последните години всяка успешна и разумна диета съветва да добавите естествени мазнини към менюто си – това не само поддържа здравето на всички органи и системи, но и помага да се усещате по-сити. Досега обаче има много малко данни за това кой вид мазнина засища най-добре – логично е именно тя да е най-подходяща за диета за намаляване на теглото. Съвсем наскоро учени от Техническия университет в Мюнхен обявиха резултатите от опит да сравнят влиянието на различни видове мазнини върху усещането за ситост.

Не завиждам на участниците в това изследване: в продължение на 3 месеца всеки от тях консумира по 500 грама кисело мляко обогатено с една от 4 вида мазнини: рапица, мас, масло и зехтин. Кисело мляко с мас не звучи никак вкусно, но целта е да се сравни усещането за ситост след различните видове мляко, както и да се проследят нивата на хормоните, които индикират ситостта в кръвта.

Има ли разлика между различните групи? Ръководителят на изследването с учудване споделя, че млякото със зехтин засища участниците повече от останалите видове кисело мляко. Това наблюдение се покрепя и от кръвни изследвания – те показват по-високи нива на хормони на ситост в групата консумирала зехтин. Изненадани от резултатите, учените провели допълнителни проучвания за да открият на какво се дължи ефектът, наблюдаван при зехтина. Оказва се, че ароматните екстракти в зехтина, а не съдържанието на конкретни видове мастни киселини, са причина за по-силното усещане на ситост. Влиянието на ароматните екстракти било толкова силно, че групата, приемаща зехтин съвсем без усилие консумирала средно 176 калории по-малко дневно.


Какъв зехтин да изберете? Гръцки, испански, италиански?


Учените определят за най-ароматен италианския.
На базата на тези проучвания, екипът се надява да разработи хранителни продукти с повишено съдържание на ароматните вещества във висококачествения зехтин. Те очакват хората на диета да консумират по-малки количества от обогатените с тях храни, което би могло да помогне за контрол на приетите калории.
Вместо да чакаме производството на поредния диетичен продукт, защо да не се възползваме от това ценно качество на зехтина? Ето няколко креативни начина да го използвате:

1. Направете си шейк: смесете чаша кисело мляко, ½ чаша вода, замразени горски плодове, шепа кашу, супена лъжица зехтин и малко ванилия. Пасирайте и консумирайте веднага.

2. Пригответе домашно песто: смесете пресни листа босилек, зехтин, сирене пармезан и кедрови ядки, няколко скилидки чесън и морска сол

3. Млечна салата: изцедете кисело мляко и го смесете с настъргани краставици, добавете смлени орехови ядки, ситно накълцан копър и лъжица зехтин

4. Брускети: запечете няколко тънки филийки качествен хляб. Направете смес от ситно накълцани домати, маслини, чесън, босилек и зехтин

Да ви е сладко!

Със съдействието на www.artofrealfood.com