За някои от нас може би тази тенденция с био храните е малко досадна. Гледаме на нея като на поредната мода сред звездите, поредния опит на търговците да ни "пробутват" по-скъпи храни и какво ли още не.

Замисляли ли сте се обаче от къде идва тази мания по органичните храни. Може би има някава доза истина в думите на последователите на био движенията. Нека сами се убедим в това:

Органичната храна е полезна не само за онези, които я консумират, но и за околната среда. Има причина интересът към био храните да нараства през последните години и то е защото те съдържат много повече полезни състави от техните изкуствено създадени еквиваленти.

Доктор Дейвид Томас – лекар и изследовател, е проучил и сравнил таблиците за хранителното съдържание на някои видове храни, изготвени от правителството на САЩ. Тези таблици са публикувани за пръв път през 1940-а година и отново през 2002-а. Доктор Томас проследява тенденция, която е в подкрепа на отричането на изкуствено създадени плодове и зеленчуци. В следствие на изследването си Томас повдига въпроса:

„Защо в днешно време трябва да изядем 4 моркова, за да си набавим същото количество магнезий, което сме си набавяли от 1 през 1940-а година?

Проучване, публикувано в „Journal of Applied Nutrition”, изброява много хранителни вещества, които са класифицирани според начина, по който са отгледани. Изследването разглежда органични ябълки, круши, картофи, пшеница и сладка царевица и сравнява нивата на хранителни съставки с тези, които са разпространени из търговската мрежа и произведени с помощта на изкуствени добавки.

Проучването доказва, че в органичните храни се съдържат 78% повече хром, 63% повече калций и 138% повече магнезий. Други проучвания сочат, че ползването на пестициди в производството на плодове и зеленчуци променя нивата на съдържанието на витамини B-комплекс, витамин C и бета-каротин в тях.

Въпреки, че всички изследвания са правени с цел да докажат хилядите преимущества на органично произведените храни, все още има много да се учи по въпроса.