Все по-често срещаме книги, които ни учат на нови подходи в постигането на добра форма: да погледнем към себе си, да се доветим на интуицията и вътрешния си глас, да се обичаме, разбираме и подкрепяме. От Дженин Рот и  Кристин Неф, до Роб Стивънс, авторите ни убеждават, че е крайно време да спрем със самокритиките и да започнем да се харесваме. На английски дори се е появила нова дума, описваща този процес, която най-точно се превежда като  ‘’тънкоиция’’.

Ако се е случило да изядете цял шоколад без угризения, да не сте си виждали маратонките цял месец и да ви е все едно, значи сте сред малкото дами, които не се ядосват и самокритикуват за ‘’мързела’’ и ‘’липсата на дисциплина’’. Повечето от нас с настървение започват нова диета ‘’от понеделник’’, за да заличат хилядите калории от уикенда и часовете, прекарани през телевизора. За много дами се редуват периоди на ‘’стягане и разпускане’’, на ‘’строга дисциплина и отдаване на удоволствия’’.

Психолозите от това ново течение в науката за хранителното поведение ни съветват да направим обратен завой и да намерим нова отправна точка за търсене на добрата форма. Вместо да си поставяме непостижими цели и да се обвиняваме, че сме непостоянни, те ни приканват да проявим разбиране, да приемем себе си такива каквито сме и да започнем да се грижим за себе си: да си имаме доверие, вместо да си поставяме рамки и да изграждаме въображаем ‘’затвор’’ от правила.

Едно интересно изследване в ‘’Мотивация и емоция’’ разкрива, че хората които избягват да са критични към себе си, са склонни да опитват конкретна задача отново и не губят самоувереността си, докато тези които не си прощават, лесно се отказват от желанията си и се обезсърчават. Какво ни съветват учените? Когато поемете храна, която сте определили за ‘’забранена или вредна’’, напомнете си, че на всеки се случва да хапне нещо, само заради вкуса и милиони хора по света се хранят с тази храна за удоволствие. Приемете, че нормално количество от една храна не е фатално и че няма нищо лошо в това да хапнете от нея. След това си кажете, че се храните здравословно, за да се грижите за себе си и да се чувствате добре и защото заслужавате добра форма, а не само за да сте слаби. Когато планирате менюто си, защото се обичате, вместо за да се наказвате за ‘’пакости’’, резултатите са трайни и реални.

Психолозите съветват да не бъдете строги и безмилостни към себе си и да не си казвате неща като: ‘’ех сега не трябваше това да го ям’’, ‘’забранено ми е’’ и ‘’пак ще стана 100 кг’’. Подобна настройка нито помага да спазвате разумен режим на хранене, нито поддържа самочувствието ви. Когато сами си създавате негативни емоции, залагате капан за емоционално хранене и съблюдаването на здравословен начин на живот става почти невъзможно, защото почива на нездрави основи.  Един шоколад не е краят на света, но може да е краят на здравословния начин на хранене, ако не проявите разбиране към най-важния човек в живота си – себе си.

Със съдействието на www.artofrealfood.com