.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Няма значение дали диетични или със захар - ново проучване свързва всички безалкохолни напитки с ранна смърт

Евгений Милов | преди 5 дни
безалкохолни напитки
Снимка: iStock
Пиете ли две или повече чаши безалкохолни напитки на ден?

Ако сте фенове на безалкохолните напитки, може би трябва да преосмислите редовната им консумация - както на тези със захар, така и на диетичните с изкуствени подсладители. Резултатите от ново изследване свързват консумацията на безалкохолни напитки с по-голям риск от ранна смърт поради всички причини.

Участниците в изследването, които са пили по две или повече чаши безалкохолни напитки на ден, са имали по-висок риск от ранна смърт от тези, които консумирали по-малко от една чаша безалкохолни напитки на месец.

Диетичните безалкохолни напитки предизвикват атрофия на мозъкаНапитките с изкуствени подсладители засягат обема на мозъка и паметта

Проучването, което е едно от най-големите по рода си, проследява над 450 000 мъже и жени от десет държави в Европа.

Резултатите сочат, че консумацията на две или повече чаши безалкохолни напитки с изкуствени подсладители на ден е положително свързана със смъртни случаи от заболявания на кръвоносната система. 

За безалкохолни напитки със захар резултатите установяват, че една или повече чаши на ден се свързват със смъртни случаи от заболявания на храносмилателната система, включително заболявания на черния дроб, апендикса, панкреаса и червата.

Диетичните напитки водят до напълняванеИзкуствените подсладители в нискокалоричните безалкохолни напитки са опасни за талията

Подобни резултати показват и в няколко скорошни проучвания, но изследователите предупреждават, че повишената консумация на безалкохолни напитки може да бъде маркер за цялостния нездравословен начин на живот.

"В нашето изследване консуматорите на безалкохолни напитки имат по-висок индекс на телесна маса и също така е по-вероятно да бъдат пушачи на тютюневи изделия", коментира ръководителят на изследването Нийл Мърфи от Международната агенция за изследвания на рака. 

Сладките напитки увеличават риска от преждевременна смъртПодобна връзка обаче не се установява при сладките храни

Изследването е обхванало доброволци от европейските страни Великобритания, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания и Швеция между 1992 и 2000 г., като са били изследвали техните навици в консумацията на храни и напитки. Средната възраст на участниците е 50,8 години, като 71,1% от тях са жени. Участниците са били изключвани от изследването, ако са съобщавали за случаи на рак, сърдечни заболявания, инсулт или диабет.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "JAMA Internal Medicine".

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?