.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Не пропускайте закуската - това увеличава риска от затлъстяване

Евгений Милов | преди 11 седмици
закуска
Снимка: iStock
Пропускането на закуската при тийнейджърите води директно до увеличена обиколка на талията и индекс на телесната маса

Подрастващите, които пропускат закуската, могат да увеличат риска от затлъстяване, сочат резултатите от изследване на учени от Медицинския университет на Сао Пауло в Бразилия и европейски колеги.

Затлъстяването в детството от своя страна може да благоприятства преждевременното възникване на здравни проблеми като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания у индивидите като възрастни.

Пропускането на закуската, което е често срещано явление сред тийнейджърите, води директно до увеличена обиколка на талията и индекс на телесната маса в тази възрастова група. 

Докторска рецепта за най-здравословната закуска Започнете деня правилно

Навикът да се пропуска закуската вкъщи може да доведе до небалансирано хранене и други нездравословни навици, което може да направи подрастващите уязвими към наддаването на тегло.

Проучването е обхванало 3528 тийнейджъри от 10 европейки града на възраст между 12,5 и 17,5 години, както и 991 тийнейджъри от Бразилия на 14-18 години.

"Открихме, че пропускането на закуската се свързва с признаци на затлъстяване при юношите, независимо от това къде живеят и колко сън си набавят, независимо дали са от мъжки или женски пол", коментира епидемиологът Елси Коста де Оливейра Форкерт.

Перфектната закуска за хора на диетаЗакусвайте яйца, отслабвайте с 65% повече

"Като пропускат закуската, милиони деца и юноши по света вероятно заместват по-здравословната домашно приготвена храна - включително млечни продукти, пълнозърнести храни и плодове - с фаст фууд по пътя към училище или в самото учебно заведение", допълва специалистът от отделението по превантивна медицина към университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?