Лято е, топло е, и ви се ще да стоите далеч от печката. Ако ви е дотегнало от салати с чушки, домати и краставици, предлагам ви няколко свежи варианта за разнообразие в менюто:

Прясно зеле и портокал

За да направите тази хрупкава сладко-кисела салата са ви нужни 4 чаши ситно накълцано прясно зеле, 2 портокала, ½ връзка магданоз, морска сол и зехтин на вкус. В голяма купа смесете зелето, 1 портокал, обелен и нарязан на малки парченца и сокът на другия портокал. Подправете със солта и зехтина , поръсете с накълцания магданоз и оставете да преседи 15 минути преди да сервирате.

Рукола, диня и козе сирене

Може да приготвите вкусната салата с рукола или с пресен спанак, или със смес от двете. Необходимите продукти са 4 чаши рукола, 2 чаши диня, нарязана на кубчета,100 гр козе сирене и балсамов оцет и зехтин за овкусяване. Накъсайте листенцата, смесете с динята и натрошеното сирене. Преди сервиране овкусете със зехтин и балсамов оцет на вкус.

Домат, морков и мента

Летните моркови са по-крехки от есенните и са  много приятни в салати. Пригответе 2 порции салата като смесите 2 големи домата, нарязани на едро, 2-3 настъргани моркова и 2 стръка накълцана мента. Декорирайте със слънчогледови семки и овкусете със зехтин и Хималайска сол.

Билкова салата с ягоди

Ако не може да изберете между магданоз, босилек и копър, тази салата ви предлага да опитате няколко билки и да им се насладите в нов вариант.  Накъсайте листа от маруля и ги смесете със едро нарязани  пресни босилек, магданоз, копър и мента. Използвайте количества по ваш вкус, в зависимост от предпочитанията си. Овкусете с лек дресинг от 2 с.л. зехтин, 1 с.л. лимон, 1 с.л мед, щипка бял пипер и щипка сол.  Украсете с парченца ягоди.

Със съдействието на www.artofrealfood.com