Повишеният интерес към темата за чревната микрофлора през последните години възроди забравената традиция на ферментиране на храните. Оказва се, че това е един от най-лесните начини да си набавим не само полезни бактерии и храносмилателни ензими, но и редица високоусвоими витамини и минерали.

За българите киселото зеле и заквасеното мляко са част от националната ни култура, но разнообразието от ферментирали храни е значително по-голямо. По цял свят набират все повече популярност не само готови продукти като паста мисо или темпе, но и ферментирането в домашни условия. 

Снимка: Хермес

„Ферментиране на храните за здраве“, която можете да очаквайте на 20 ноември от издателство "Хермес", е ценен практически наръчник, в който ще намерите информация за традициите и ползите от ферментиралите храни, основните техники за ферментиране на зеленчуци, плодове и мляко, както и за приготвянето на жива хлебна закваска; както и 40 основни рецепти за храни и напитки като кимчи, кефир и реджувелак.

Авторката на наръчника Катрин Аткинсън е носител на почетна научна степен по хранене и диететика на Университетския колеж в Бирмингам. Работила е като помощник-редактор в отдел „Кулинария“ на списание "Woman’s Weekly", a по-късно и като главен редактор в отдел „Кулинария“ на списание "Home".

В момента Катрин Аткинсън пише активно и е автор на повече от 60 готварски книги. Работи и като консултант по хранене за няколко лайфстайл списания и здравословен начин на живот. Тя специализира по темата за здравословното хранене, като някои от наскоро публикуваните й книги са „Кокосова вода и кокосово масло“, „Ядкови млека и масла“ и „Смутита и каши за сила“.