Ако обичате млечни шейкове, но се притеснявате, че от тях се пълнее, значи тази статия е тъкмо за вас. Всъщност всеки може да си приготви здравословен и вкусен шейк у дома, просто трябва да знае няколко основни трикчета за заменяне на съставките, от които се пълнее, със здравословна тяхна алтернатива. Повдигаме малко завесата и:

Алтернатива на краве млякото

Това е много важно - със сигурност бадемовото, кокосовото, оризовото или соевото мляко са доста по-добър вариант от стандартното и няма да сгрешите, ако пробвате рецепта с някое от тях. Ключът към поддържането на добрата форма при любителите на шейковете е именно в избора на мляко - за още по-добри резултати купете неподсладено, за да избегнете допълнителната захар и да си набавите още калций, калий и витамин D.

"Овкусени" ледчета

Всичко, което ви е необходимо, е да си направите кубчета лед от бадемово, но може и кокосово мляко, кафе, зелен или ментов чай... всъщност изборът е изцяло във ваши ръце. Можете да смачкате тиква или спанак на пюре и после да ги замразите във формичката за лед. Защо е важно да добавите овкусени ледчета към шейка си? Защото те придават кремообразен, леден и "мразовит" вкус на напитката, без да я разводняват, както се случва с обикновените ледени кубчета. По този начин ще постигнете самички онази изкусителна и освежаваща плътност на висококалоричните шейкове в заведенията.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Стевия

Диетичният млечен шейк няма да бъде завършен без стевия. Тя е идеалният здравословен заместител на захарта. Вусът й е наистина интензивен и сладък, който обаче не повишава нивата на глюкоза, напълно натурална е и не съдържа захари, калории или хемикали. Обикновено с млечните шейкове има около 80-120 грама захар, което добавя доста калории към напитката. Дори естествените подсладители като меда, кленов сироп, кокосова захар, меласа или агаве, ще се отрази на нивата на глюкоза в огранизма ви. Стевията няма.

Сладки подправки

Ето един страхотен трик - сладките подправки ще придадат дълбочина на напитката и за още по-приятно - фактора "Какъв е този страхотен вкус?". Нали знаете за какво говорим - поръчвате си нещо и ви е ужасно вкусно, но нямате представа каква е тайната, защото не можете да разграничите от общия вкус съставката, на която се дължи тази наслада за сетивата. Е, обикновено към сладоледа и млечните шейкове в ресторантите за бързо хранене добавят именно такива подправки. Можете да направите същото у дома - просто поръсете с канела, джинджифил или дори какаова пудра. Резултатът от джинджифил и канела в комбинация с екстракт от ванилия е невероятно вкусен шейк с вкус на сладкиш. Кардамон с канела? Защо не? Опитайте и ще се уверите, че разликата е наистина осезаема.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Добавете здравословни вкусове

Ако любимият ви млечен шейк е шоколадовият, добавете сурово какао или какаова пудра към напитката си. Какаото е с богат вкус - какъвто търсите, но е и невероятно здравословен извор на антиоксиданти. Ако харесвате кокосов млечен шейк, просто добавете 1 с.л. настърган кокос към кокосовото мляко и екстракт от кокос. Неподсладеният кокос е чудесна здравословна мазнина и извор на фибри и минерали. Ако си падате повече по вкуса на ядки, добавете 1 с.л. сурови бадеми, сурово кашу, сурово бадемово масло, органично фастъчено масло...  Спокойно можете да добавяте подобни здравословни храни към диетичния си шейк - освен вкусни, те са и полезни за организма. Добавянето на фреш от лимон или лайм също е повече от добра идея. Можете да си направите и шейк от замразени плодове, но знайте, че калориите от тях се усвояват малко по-бързо.

Въображение

Диетичният ви млечен шейк има нужда от въображение. Изберете любимия си вкус и помислете какви съставки можете да използвате вместо калоричните и нездравословните в традиционната му рецепта.

Ако си падате например по ягодовия шейк, всичко, което ви трябва, е 2 чаши неподсладено бадемово мляко, щипка стевия, 1 чаша ягоди и малко ванилов екстракт с чашка ледчета от бадемово мляко. Резултатът е под 150 калории! Ако пък предпочитате шейк с вкус на кафе, смесете 1 чаша неподсладено кокосово или бадемово мляко с щипка стевия, 2 с.л. кокосова пудра и 1 с.л. сурово какао. Добавете 1 чаша ледени кубчета замразено кафе и малко ванилов или бадемов екстракт. Ако обичате мъфини с боровинки, добавете малко от плода, щипка стевия и замразен банан към неподсладено бадемово мляко, ледени кубчета със същия вкус и малко екстракт от ванилия с канела.

За всички тези примерни рецепти ще ви е необходим блендер. Колкото е по-мощен, толкова по-добре. За още по-невероятен резултат, използвайте чаши, престояли в хладилника - така ще изпитате истинското охлаждащо действие на добрия шейк.