Много от вредните хранителни продукти изглеждат привлекателно и някак с лекота посягаме към тях – от рафта в магазина към количката, от количката в кухненския шкаф, от кухненския шкаф в ръката, устата и стомаха. Това означава, че изборът е в ръцете и съзнанието на всеки от нас. Дали ще посегнете към кенчето с газираната напитка, или към бутилката с вода, дали към свежия плод или към шоколада в лъскава опаковка...

Ето и кои са хранителните продукти, които активно пречат тялото ви да бъде стройно и стегнато.

Сандвичи и хамбургери fast food
Освен тях в тази група влизат и инстантните продукти – супи и пюрета на прах, дехидратирани спагети, бързоразтворими сосове, състоящи от различни химически компоненти. По-добре отделете повече време, но си пригответе пълноценна и питателна храна, отколкото да спестите някоя и друга минута, но да натъпчете тялото си с вредни вещества.

Наденици, кренвирши и някои видове колбаси
Това са най-вредните продукти от щандовете за месо. Основният им недостатък е високото съдържание на мазнини. Представете си, че в чинията пред вас вместо добре оформения колбас, стои парче свинска кожа и сланина. Ето това е по-голяма част от състава и на колбаса, но добре прикрито. Не ги усещаме на вкус, защото производителите ги замаскират добре с различни химикали. Въздържайте се от мазните и тежките меса, изберете бялото месо.

Сосове, кетчуп и майонеза
Мазнини и химия – това има най-вече в любимата ви майонеза. Кетчупът, майонезата и другите подобни сосове са особено вредни за децата. Ако искате да овкусите салатата си, сложете й просто зехтин и кисело мляко.

Алкохол
Алкохолът товари организма с много калории, а освен това го лишава от витамини. Дори консумацията на спиртни напитки с ниско съдържание на алкохол води до обезводняване, сивкав тен на кожата, влияе лошо на косата и зъбите.

Шоколад и близалки
Когато искате да си подсладите живота, имате нужда от някоя благинка, нали? Но не и от химически оцветители и ненужни добавки. А именно това ви дават като лош бонус захарните близалки и бонбони. Задоволете глада за сладко с няколко сушени плодчета.

Чипс и пуканки
Вкусни са, да! А и докато гледате филм, имате почти физическа нужда около вас да има голяма купа с тези хрупкавости, в която да бъркате. Вредното в чипса не са самите картофи, от които се прави, а химическите добавки с вкус на сирене и домати, и най-вече солта. А знаете ли какъв е резултатът от смесицата между мазнини и въглехидрати? Целулит по бедрата и дупето.

Газирани напитки
Газираните напитки са с особено високо съдържание на захар. Въглеродният двуокис, който газира напитката, подува стомаха. Когато сте жадни – пийте вода. Човешкият организъм има нужда от дневен прием на вода от 1,5-2 литра. Тя не само ще утоли жаждата ви, но и ще изхвърлите токсините.

Сол
Наричат я още бялата смърт. Солта е съставена от натрий и хлор. Когато тези елементи се натрупат, тялото ни започва да задържа течности, това допълнително натоварва сърцето. Солената храна увеличава апетита. Именно това е причината солта да се изключва от менюто по време на диета.