Когато сме на диета ресторантите ни се струват като забранена зона: там гъмжи от вкусни напитки, големи порции и изкусителни десерти. Въпреки това много дами, които поддържат отлична форма споделят, че редовно похапват навън. Опитайте триковете, които те използват при избора на храна, за да бъде успешна и вашата диета.

Не позволявайте на сервитьора да диктува
Кошничка пресен хляб, билково масло, маслинова паста – преди да сте се усетили, сте хапнали 400 калории, а вечерята още не е започнала. Учтиво откажете хляба или го преместете достатъчно далеч, така че да не размислите и да ‘’развалите’’ вечерята си. Откажете и коктейл или друг вид алкохол, докато чакате да ви сервират храната – питието прието на гладно, повишава апетита.

Не залагайте на салатите
Ако си мислите, че само със салата ще останете във форма, помислете пак: след като добавите козе сиренце, ядки, зехтин и балсамико, пред вас са повече от 500 калории, а след салатата сте толкова гладни, че спокойно може да вечеряте отново у дома. Изберете салата, която съдържа само зеленчуци и я овкусете с лимон и малко зехтин. След това се спрете на основно ястие богато на белтъчини, като риба или пържолка. Така ще сте сити дълго и по-лесно ще спазвате режима си.

Поръчайте специално
Няма нищо неудобно в това да помолите готвача да приготви рибата на скара вместо пържена и да сервира зеленчуци вместо картофи за гарнитура. За вегетарианците: помолете да направят огретена ви без картофи и с повече спанак или моркови. Винаги настоявайте да знаете как е приготвена храната и избягвайте сосовете.

Чаша вместо бутилка
Ако на масата сте повече от двама, бутилка вино е съвсем приемлива поръчка, но в скромна компания лесно изпиваме повече от чаша. Алкохолът не само съдържа излишни калории, но и умее да увеличава апетита и да пречи в спазването на режим за дни напред. Тайната е в количеството – ограничете се до 150 мл от любимото си вино.

Споделете десерта с приятелка
Имам приятелки, с които избираме ресторант заради десертите – удоволствие е да се насладите на вкусен крем брюле или домашна бисквитена торта и пак да сте във форма. Задължително разделете десерта – така ще приемете не повече от 250 калории, които лесно ще изгорите с един час разходка на следващия ден.

Балансирайре деня си
Планирали сте вкусна среща в петък вечер? За да останете в калориен баланс, направете закуската и обяда леки: закусете млечен шейк и обядвайте зеленчукова супа с пилешко, твърдо сварени яйца или скариди – така ще може да се насладите на по-богата вечеря и кантарът да остане приятелски настроен и на следващата сутрин. 

А на следващия ден
Задължително се движете повече: отидете на тренировка, на дълга разходка или покарайте колело. Дори да сте прекалили лекичко с храната предната вечер, това ще ви върне печеливши точки.

Със съдействието на www.artofrealfood.com