Здравословният и пълноценен начин на живот е въпрос на личен избор. Новата компания за здравословно хранене и начин на живот Fine Line (www.fineline.bg) предлага серия от услуги, свързани с хелтиливинг* – здравословна сготвена гурме храна, консултации в различни области на здравето и лайфстайла, за да може всеки човек да получи максимум познание и опит в рамките на индивидуалната си програма, без да губи време.

Всеки от нас може сам да избере своя начин на живот - с повече спорт и по-малко мазнини или с високохолестеролни храни и никакво движение. Какво са избрали голяма част от българите показват социологическите изследвания според които българинът не само не умее да се храни
здравословно, но също така не се движи достатъчно, не спортува, не ходи на психолог, не посещава културни събития и има доста изкривена представа за диетата като понятие. Изследвания на Market Test, направени за Fine Line, показват, че:

  • Хората с нормален BMI (Body mass index) в България са само 45.15%.
  • С наднормено тегло (или BMI от 26 до 30) са повече от 26.5%, което ни нарежда на челните места в света по наднормено тегло – около 30% от населението в света е с наднормено тегло.
  • Хората с много висок BMI (или с диагноза „затлъстяване“) са около 9.30%, което показва сериозен проблем.
  • Процентът на мъжете с наднормено тегло е по-голям от този при жените – 32.19% срещу 21.08% при жените.
  • На въпроса „Как се чувствате?“ по отношение на теглото, през изминалата година близо 30% от градското население на възраст от 15 до 69 години отговаря, че се чувства с тегло над нормата. Интересното е, че процентът при хората с по-висок социален статус (респективно образование, доходи, интереси) е по-висок (с около 10%) и те реално се грижат повече за себе си, включително като превенция на здравето.
  • Тенденцията за последните пет години е увеличаване на заболелите хора – главоболието се е увеличило с над 25%, настинките – също. Тези факти показват по-ниско ниво на имунитет при българите.
  • Високото кръвно налягане е едно от опасните и често срещани заболявания в България и е причина за много други болести и оплаквания. Данните показват, че от 12% то е скочило на 20%.
  • По отношение на съставките в храните, които населението избягва, общите данни показват сравнително ниско ниво на познаване на опасните съставки (всички показатели са под 30%). Най-високи са процентите при избягване на изкуствените оцветители и добавки.
  • Движението и спортът, които са изключително важна част от здравословния и пълноценен начин на живот, също са много ниско застъпени при българите – под 10% са всички, които се натоварват физически по какъвто и да е начин. Най-голям процент са хората, които се занимават с някакъв спорт у дома – гимнастика или йога (около 7%).


    * - здравословен живот