Микросалатите са съвсем нов тренд - нещо хубаво за новата година. Тук не говорим за обем и количество, а за точен момент от растежа на салатите, в който те биват откъсвани. Това е моментът, когато те са в съвсем начален стадий на поникване. Височината им е не повече от 4 см.

Свежите стръкове са от групата на т.нар. "функционални храни". Те са с изключителни вкусови качества и приемът им е много здравословен. Откъсват се веднага след поникването на първите листенца, като се внимава да не са израснали прекалено. Точно това е моментът, в който те са най-свежи. Микролистата на зеленолистните зеленчуци и билките са по-малки дори от т. нар. бейби стръкове. Ако сте купували или виждали бейби спанак например, знаете, че листата са тънички, крехки и не много големи. Микро стръкчетата обаче са по-малки от тях. Те могат да се използват за директна консумация в салати или за декорация. 

Микросалата от грах с нар

2 шепи микростръкчета от грах
10 зърна нар
шепа сварен родопкси боб
суров сусам

За овкусяване са необходими - балсамов оцет, сол, зехтин

Снимка: LadyZone.bg



Салатата балансира по много добър начин плътността на сварения боб със свежестта на зелените стръкове. А зърната от  нар придават допълнителна свежест и цвят за констраст.