.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Маслото - не чак толкова вредно, а?

LadyZone.bg | преди 3 години
2111120858.jpg
Добра новина! Можем спокойно да консумираме масло. Ново изследване показа, че приемът му няма общо със сърдечните заболявания.

Дами, можем да си отдъхнем. Наскоро бе публикуван докладът от Научния център Plos ONE, чийто резултати доказват, че консумацията на масло не е вредна за здравето. 

Да, през последните няколко години страняхме от него, за да поддържаме тънката си талия и да се предпазим от сърдечни заболявания. Това становище поставя под въпрос теориите, че мазнините, съдържащи се в млечните продукти, яйцата, месото и маслото запушват артериите.

#По-добре масло, отколкото захар 

Препоръчителната доза на наситени мазнини дневно не бива да надвишава 10% oт ежедневния прием на калории. Що се отнася до захарта, която носи със себе си значителен риск за развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания, колкото по-малко посягаме към нея, толкова по-добре. Оказва се, че наситените мазнини са неутрални. За разлика от пуешкото месо, маслените деликатеси и пълнозърнестите полуфабрикати - растителните масла, плодовете и ядките са по-полезни за здравето. Същото се отнася и за маслото, за което вече знаем, че няма да ни навреди - стига да не прекаляваме, разбира се. 

#Нито много вредно, нито здравословно 

Преди да стигнат до този извод, Американските и Австралийски изследователи (пре)разгледани данни от девет осъществени проучвания от 15 различни страни. Общо 600 000 души са участвали. По време на тестовия период учените са наблюдавали консумацията им на масло с цел да установят връзката с рисковете от развитие на хронични заболявания. През периода на наблюдение, повече от 28 000 души са загинали, включително 9783 от сърдечно-съдови заболявания и 23 954 с диабет тип2.

Изводът? Не съществува връзка между консумацията на масло и появата на този вид заболявания. "Маслото е нито вредно, нито здравословно", казва д-р Дариуш, декан в училище за Хранене Наука и политика - Friedman (САЩ). Истината е, че млечните мазнини съдържат мононенаситени мазнини, които могат да подобрят нивото на захар в кръвта, както и инсулина.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?