Дами, можем да си отдъхнем. Наскоро бе публикуван докладът от Научния център Plos ONE, чийто резултати доказват, че консумацията на масло не е вредна за здравето. 

Да, през последните няколко години страняхме от него, за да поддържаме тънката си талия и да се предпазим от сърдечни заболявания. Това становище поставя под въпрос теориите, че мазнините, съдържащи се в млечните продукти, яйцата, месото и маслото запушват артериите.

#По-добре масло, отколкото захар 

Препоръчителната доза на наситени мазнини дневно не бива да надвишава 10% oт ежедневния прием на калории. Що се отнася до захарта, която носи със себе си значителен риск за развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания, колкото по-малко посягаме към нея, толкова по-добре. Оказва се, че наситените мазнини са неутрални. За разлика от пуешкото месо, маслените деликатеси и пълнозърнестите полуфабрикати - растителните масла, плодовете и ядките са по-полезни за здравето. Същото се отнася и за маслото, за което вече знаем, че няма да ни навреди - стига да не прекаляваме, разбира се. 

#Нито много вредно, нито здравословно 

Преди да стигнат до този извод, Американските и Австралийски изследователи (пре)разгледани данни от девет осъществени проучвания от 15 различни страни. Общо 600 000 души са участвали. По време на тестовия период учените са наблюдавали консумацията им на масло с цел да установят връзката с рисковете от развитие на хронични заболявания. През периода на наблюдение, повече от 28 000 души са загинали, включително 9783 от сърдечно-съдови заболявания и 23 954 с диабет тип2.

Изводът? Не съществува връзка между консумацията на масло и появата на този вид заболявания. "Маслото е нито вредно, нито здравословно", казва д-р Дариуш, декан в училище за Хранене Наука и политика - Friedman (САЩ). Истината е, че млечните мазнини съдържат мононенаситени мазнини, които могат да подобрят нивото на захар в кръвта, както и инсулина.