.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мъничко, зеленичко, с плесен покрито. Що е то?

Росица Николова | преди 3 години
зелено сирене
Снимка: greencheese.eu Снимка: greencheese.eu

Българското зелено сирене, произвеждано в село Черни Вит, е на трето място в класацията на британския „Телеграф” за сирената в Европа. Първите две места са заети от австрийското Alp-Bergkäse и от белгийското Fromage de Herve. Alp-Bergkase се произвежда само през лятото, от млякото на свободно пасящи из Алпите крави. При загряването му в него попадат искри и малки въглени от огъня, които дават богатия му опушен вкус. Белгийското сирене пък се приготвя по традиция, известна още от 13 век. То е обвито в ядлива кора и има богат тревист аромат.

Никой не се е свързал с мен за тази класация - казва Цветан Димитров, човекът, който лично оформя, осолява и подрежда млечния продукт в дървени съдове в Черни Вит. Всъщност, по-важното е добрият кулинарен вкус, който е проявил авторът на статията, подреждайки млечния продукт пред 15-те конкурента от Франция, Швейцария и т.н. Основата на зеленото сирене всъщност е бяло саламурено сирене от овче (или козе) сурово мляко с ниско водно съдържание, разказва Цецо. Вкусът му зависи от микроклимата и породата на животните. След като се подреди в съдовете, то се залива със саламура и се оставя да отлежи във влажни изби. Тогава започва магията! При тези условия зелената плесен (рокфорови плесени) бързо се заражда по повърхността на сиренето. По време на съзряването, тя прониква на нишки в сърцевината на млечния продукт.

зелено сирене
Снимка: Slow Food Bulgaria

Криминална история

Известното из цяла Европа зелено сирене всъщност е нелегален продукт, това споделя Десислава Димитрова, координатор за България на Slow Food. То не може да бъде сертифицирано според настоящото българско законодателство, защото липсва адекватна наредба. Това, което го прави уникално, е и това, което му пречи да стигне лесно до повече хора, а именно:

- приготвя се от сурово мляко
- зрее в дървени съдове
- то е плесенен продукт

През март тази година, зеленото сирене е представено на дегустация в Европейския парламент. И за тази презентация, както за всички други, на партидата млечен продукт се правят специални микробиологични изследвания. Само с направени такива то може да участва в подобни събития. Точно това усложнение би отпаднало, ако продуктът може да се сертифицира. Преди време, при подобно изследване, български микробиолог споделя на Десислава, че не е виждал по-качествен продукт.

зелено сирене
Снимка: greencheese.euКажи Сиренееее...
Голямото желание и на Десислава, и на Цветан е все повече хора да обърнат поглед към традиционните кулинарни български продукти. Те не искат да ги превръщат в музейни експонати, поставени под стъклен похлупак. Целта им е колкото се може повече хора да се докоснат до вкуса и аромата им. Към този момент зеленото сирене може да бъде опитано на кулинарни събития или в някои ресторанти, които го включват в менюто си. Но всъщност най-вкусно е, когато го дегустирате на място, при Цецо. Така то се превръща в атрактивна причина за развитие на селския туризъм, в повод да идеш на гости на селото, в малка вълшебна машина на времето, с която се връщаш към позабравеното старо.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?