Почти невъзможно е да се купи сурова макадамия в черупка. За счупването й е нужна сила от 21кг. на квадратен сантиметър, а обвивката й е лъскава като стъкло и се изплъзва на обикновените приспособления за счупване, чукове и камъни. Обичайният начин за изваждане на сърцевината на Хавайските острови е минаването през ядките с кола, но дори това е невинаги успешен метод. Може би се питате какво се крие под твърдата като скала черупка?

Ядката ‘’киндал-киндал’’, по-късно кръстена на др. Джон Макадам е истинска фабрика за здраве. Отглежда се в Австралия, Южна Африка и Хавай, както и в части от Южна Америка.

Изследвания поставят ядката на челните места сред храните, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, заради високото съдържание на мононенаситени мазнини и стероли, същите полезни мазнини които намираме в зехтина. За физически активните хора, както и за подрастващите и тези в напреднала възраст, ядката осигурява всички есенциални аминокиселини. Това я прави и добра част от менюто ви, ако сте избрали вегетарианския начин на живот или спазвате пости. Съдържанието на калий, фосфор и магнезий е достатъчно високо, за да поставите макадамията на първо място в списъка си за пазаруване. Достатъчните калории, безценните антиоксиданти, балансираните белтъчини и фибрите осигуряват часове ситост и правят ядката отличен избор за дълги преходи в планината, идеална закуска за заети майки и претоварени с учене студенти.

Ако спазвате режим за намаляне на теглото, препоръката е да ограничите приема на макадамия до 30-40 грама дневно и да я прибавяте към салати, зеленчуци на  пара, като съставка в сосове и като заместител на брашно в рецепти за сладкиши. Ако търсите нова идея за здравословна парти храна - класическата комбинация между бял шоколад и макадамия може да се приготви за секунди!

Специално за летните дни на приятелите на LadyZone.bg, препоръчваме ароматното и вкусно домашно песто с макадамия (рецептата, за което, очаквайте скоро)

Със съдействието на www.artofrealfood.com