.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лесна рецепта за чай от джинджифил

| преди 37 седмици
чай от джинджифил
Снимка: iStock
Най-разпространеният начин за консумация на джинджифил е като чай с лимон

Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечението на много здравословни проблеми. Коренът на растението джинджифил присъства в редица рецепти, като може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. След като вчера ви запознахме с 8 здравословни ползи от джинджифилa, представени от фитнес инструктора Станимир Михов, време е да опитаме лесна рецепта с чай от джинджифил.

8 здравословни ползи от джинджифилaТози невероятен корен по-ефективно намалява болката от някои болкоуспокояващи, подобрява храносмилането и намалява симптомите на гадене

Хранителна стойност на джинджифила

В 100 грама пресен корен от джинджифил се съдържат:

- 79 калории;

- 17,86 гр. въглехидрати;

- 3,6 гр. диетични фибри;

- 3,57 гр. протеин;

- 0 гр. захар;

- 14 мг. натрий;

- 1,15 гр. желязо;

- 7,7 мг. витамин С;

- 33 мг. калий.

В състава му има и витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина и други.

чай от джинджифил
Снимка: iStock

Рецепта за чай от джинджифил

Най-разпространеният начин за консумация на джинджифил е като чай. Ето една лесна и бърза рецепта за чай от джинджифил с лимон.

Съставки

- Сок от половин лимон;

- Корен джинджифил;

- 1 чаша вода (250 мл.);

- Пчелен мед (по желание).

Начин на приготвяне

- Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила;

- Варете на тих огън за няколко минути, преди да свалите съда от котлона и да добавите към сместа лимоновия сок;

- Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание;

- Консумирайте преди хранене.

Преди да започнете да си приготвяте чай или други рецепти с джинджифил, трябва да имате предвид следните неща: 

- Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила;

- Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;

- Имайте предвид, че джинджифилът е с леко пикантен вкус, затова е най-добре към рецептите да добавяте и малко пчелен мед;

- Можете да си приготвите черен или зелен чай и към тях да прибавите джинджифил. Препоръчва се, особено ако сте на диета за отслабване;

- Желателно е, когато си варите джинджифилов чай, да го прецеждате преди консумация, тъй като билката е доста ароматна и вкусът ѝ може да стане натрапчив.

- Красотата на джинджифила се състои в това, че този скромен на вид корен има толкова широко приложение и може да бъде употребяван като добавка към почти всеки вид храна.

Оптимален прием на корен от джинджифил

Важно е да се уточни колко е най-оптималният прием на корен от джинджифил.

За деца между 2-6 години - не трябва да консумират над 2 мг корен от джинджифил на ден. Колко точно ще може да приеме дете зависи до голяма степен от личното му тегло, но винаги се препоръчва консултация с лекар.

За възрастни - не се препоръчват над 4 г джинджифил дневно.

По време на бременност - не се препоръчва повече от 1 г корен от джинджифил дневно. Обикновено се препоръчва майки да приемат около 250 мг джинджифил 3-4 пъти дневно, за да се редуцират симптомите на гадене по време на самата бременност.

Джинджифилът не се препоръчва в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта. Коренът на джинджифил може значително да намали и кръвната захар и кръвното налягане, когато се използва заедно с лекарства за диабет или лекарства за високо кръвно налягане.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?