Как може да си набавим желязото, което ще е достатъчно, за да посрещне нуждите на организма ни? Добрата новина е, че има много храни богати на желязо и те са все здравословни:

Чисто месо (без тлъсто) и всякакво птиче месо; Риба; Боб; Зеленчуци; Пълнозърнести храни

Животинска храна, която е богата на желязо, което се усвоява най-добре от организма са пиле, патешко, стриди и говеждо. Черният дроб е много богат източник на желязо.

Растителни храни, които са богати на желязо: овес, бял ориз, всякакъв вид боб, леща, соя, спанак, тиква, семена, грах, картофи, гъби, цвекло и други.

За да усвоите максимално желязото от растителните храни е най-добре да ги приемта с храни богати на витамин C: портокали, грейпфрути, чушки, папая, броколи, ягоди, киви, сладки картофи, грах.

Старайте да включвате храни богати на желязо, при всяко хранене.

Колко ни е необходимо:

Жени на възраст между 19-50 години се нуждаят от средни 18 мг.желязо на ден. Бременните жени се нуждаят от 27 мг.на ден. Жени на възраст над 51 се нуждаят от 8мг.на ден.

Ако смятате, че няма да можете да приемате необходимото количество желязо на ден, не бързайте да купувате хапчета преди да се консултирате с лекар.

* Всички сме чували за извънредно богатото съдържание на желязо в спанака. Истината е, че наистина има жлеязо в този зеленчук, но много по-малко от други зеленчуци като например лещата и зелето.Спанакът съдържа някои вещества, които пречат на усвояването на желязото и затова е добре да се консумира в комбинация с риба или месо. По този начин важни елементи в организма като: мед, цинк, селен, никел, ще бъдат усвоени по-правилно и резултатно.

Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При публикуване на резултатите на изследване на съдържанието на желязо в различни храни, направено през 1870 г. от немски учени , десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била представена десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за „Попай Моряка“ в общественото съзнание бил " насаден" митът за богатия на желязо спанак.