Лавандулата е цвят лесен за обичане. Причината е, че те грабва и с външната си красота, и с приятния си аромат. С дребните си синьо-лилави цветчета лавандулата е едновременно реалистична – силно присъстваща в стройни редици, ширнали се по полето, и вълшебна – сякаш ти обърква съзнанието с цялата си красота.

Лековитата сила и вкусовите качества на лавандулата са познати на света още от далечното минало. През 16 век тя била задължителна добавка към салатите и десертите в двора на Елизабет І. Всяка уважаваща своето здраве и красота придворна дама носела малко стъклено шишенце с етеричното масло от лавандула, за да ухае винаги добре и за да помирише нещо силно и свежо, ако реши да припада във важен за нея момент. Неслучайно в много от историческите романи за това време почти винаги има сцена с припаднала девойка, към чиито изящни ноздри галантният кавалер поднася стъкло с благоуханна лавандулова вода.

Ароматът на лавандулата има способността да действа на подсъзнанието и да отключва отдавна забравени спомени. Затова влюбените мъже често подарявали букетче с ароматни цветя и треви на своята изгора. Едно от стръкчетата задължително било лавандула. Тя запазва красотата и аромата си дори изсушена. И когато след време дамата помирише букетчето, докато се крие под дантеленото си чадърче, със сигурност ще си спомни левента с тънък, засукан мустак, който й го е подарил. Затова старите хора често казват, че спомените ухаят на лавандула.

Вдишаният лавандулов аромат действа успокояващо. Според социологическо изследване, направено в Япония, хората пазаруват повече и по-често от магазини, в които има ароматизатори с лавандула. Миризмата ги кара да забравят проблемите си и да пазарува с повече размах и удоволствие.

Лек от природата

Лавандулата е едновременно спокойствие и буря. Има и много хора, които изобщо не харесват миризмата й и я усещат в колкото и малки количества да е.

Изсушената билка, наред с листата от орехи, е най-доброто средство за борба с молците. Цветчетата се поставят в памучно или ленено парче плат и се завързват с конец. Ако не разполагате с такъв текстил, смело използвайте старите чорапи – вече сме ви показвали как да си направите ароматизатори от тях.

лавандула

Ако ви предстои изпит, интервю за работа, медицински преглед, дълго пътуване, важна делова среща или друго събитие, при което усещате нервите си, изпънатите до болка, направете си отвара от лавандула, босилек, лайка и мента. Това са все треви и билки, които действат успокояващо и ще ви накарат да се чувствате по-уверени в себе си.

Етеричното масло помага при всякакъв вид изгаряния, като успокоява кожата и предотвратява образуването на зачервявания. Затова е хубаво да го има във всяка домашна аптечка. Ако е в много силна концентрация, смесето го с лосион за тяло или хидратиращ крем.

Чаят от изсушена лавандула успокоява менструалните болки. Докато пиете от отварата, правете кръгообразни движения с длани върху болезненото място – това със сигурност ще накара болката да изчезне.

Ако петите ви са груби и болезнено напукани, намажете ги с масло от лавандула. То има способността да стимулира регенерацията на клетките и да изглажда кожата. Попива бързо, затова няколко минути след намазването може да продължите с ежедневната си работа.

Лавандуловото масло има силно действие на репелент. Намажете с него откритите части на тялото си и тогава спокойно може да седите на терасата, край язовира или реката, без да се притеснявате от ухапванията на комарите.

Ако не можете да заспите и дори чаша топло мляко не помага, вземете си вана с разтворени във водата лавандулови соли. Може да поръсете и възглавницата си с капки лавандулово масло или просто да сложите няколко стръкчета от билката цвете върху леглото.

лавандулови соли

Лавандула в храната

Лавандулата е предпочитана за овкусяване и ароматизиране на ястия от италианската, испанската и френската кухня. В основните ястия и сосовете се използват предимно изсушените цветове и листа. В домашни лимонади, сладоледи и сладкиши се слагат пресни ароматни стръкчета.

Печен заек на фурна със сос от червени плодове – боровинки, малини, касис. Цвета може да добавите както към соса, докато го приготвяте, така и да поръсите вече изпеченото месо.

Пикантно руло от сирена за мазане. Смесете няколко вида от млечните продукти, оформете на руло и овъргаляйте в микс от семена – сусам, маково и ленено семе, и подправки – лавандула, копър, мащерка.

Домашната лимонада от прясно изцедени лимони, вода и лед, ще стане още по-ароматна и красива, ако в каната пуснете 2-3 стръкчета свежа лавандула.

Сладолед от лавандула може да приготвите като измиете цветчетата и ги разбиете със захар. Добавете ги към пълномаслено прясно мляко и разбито яйце и охладете. Освен приятен аромат, сладоледът ще има и фин, лилав цвят.