Сигурно неведнъж сте се питали доколко качеството на храната зависи от начина, по който тя е приготвена. Кои са полезни? Консервираните, замразените или пресните продукти! Проблемът е, че отговорът зависи този, когото питаме? Със сигурност бабите ни са смятали, че колкото повече отлежава една консервирана храна, толкова по-здравословна е тя – мнение, което безспорно е резултат на годините бедност и войни в миналото, когато хората са били принуждавани да пестят за черни дни. Майките пък определено ще заложат на замразените храни поради факта, че това им позволява да отделят повече време за личните си и служебни ангажименти. Днес съвременното общество е на съвсем друго мнение, и то е, че най-полезните храни са пресните.

Какво обаче казват експертите? Техният отговор е, че всеки един вариант има своите предимства, но и недостатъци. Да видим кои са те...

# Пресните плодове и зеленчуци не са съвършени
Пресните продукти ни доставят здраве, красота и вкус, стига те да се консумират според... сезона. Знаем, че продукцията е регионална и сезонна - това означава, че няма да намерите портокали, растящи в средата на зимата в Аляска или тиква, пораснала сред тропиците на Южна Флорида. Днес обаче, благодарение на глобализацията на световната икономика, можем да се наслаждаваме целогодишно на плодове, които иначе в различни части на света, се появяват по различно време. Така например, стига да поискаме, лесно можем да открием в супермаркета пресни горски плодове или дори диня, въпреки че това са типично летни плодове.

Полезни ли са обаче те за нашето здраве? По време на пътуването си до конкретна дестинация, продукцията (плодове и зеленчуци) e изложени на екстремни температурни условия и резки промени на околната среда (варираща от горещи складове до студени товарни камиони), които могат да доведат от унищожаване на важните хранителни съставки на продуктите още много преди те да пристигнат до местопредназначението си.

За да се стигне от фермата до вилицата, пътуването на стоката обикновено отнема средно 10-14 дни – достатъчно време храната да загуби от ценния си хранителен състав. Колкото по-дълго време продукцията пътува, толкова повече хранителните вещества в нея се окисляват. Според проучване зеленчуците губят от 15 до 55 % от съдържанието си на витамин С само в рамките на една седмица, а спанакът – 90 % от полезните си хранителни вещества в рамките на първите 24 часа след прибиране на реколтата.

За да се справят с този проблем, много от фирмите износители избират плодове и зеленчуци, които още не са узрели, така че да имат повече време по време на транзита.Те могат да изглеждат по същия начин както една зряла продукция, но ако тези плодове или зеленчуци не са в състояние да достигнат връхната си зрялост, те губят значителна част от хранителния си потенциал. Освен това загубата на витамините и минералите оказва отражение и върху вкусовите качества на продуктите, казват още специалистите.

Така че, преди да посегнете към пресния плод или зеленчук, първо се замислете доколко сезонен е той. Ако не е, съветът на експертите е, по-добре да се ориентирате към щандовете със замразени или консервирани храни

# Не обръщайте гръб на замразените плодове и зеленчуци
Замразената продукция е по-икономичният избор за тези, които се нуждаят от запаси в дома си за по-дълъг период от време и желаят да спестят време в ежедневни разходки из щандовете на супермаркета. Повечето от нас обаче, като че ли подминаваме рафтовете с такава храна пренебрежително и с недоверие, без да подозираме колко много можем да загубим от това. Защо ли? Защото когато продукция в дадена страна стигне пика на своята зрялост, тя бива изпращана директно от полето на конкретния преработвател за замразяване.
Най-пресните продукти или се бланшират, което означава, че се приготвят за много кратко време във вряща вода, или се слагат на пара, преди да бъдат замразени. А както знаем, парата и бланширането са едни от най-здравословните технологии за запазването и постигането на максимални хранителни качества на даден продукт. Доказано е например, че една чаша замразен спанак има четири пъти повече фибри, фолиева киселина, желязо и калций, отколкото чаша пресен спанак. Колкото по-малък е интервалът от откъсването на плода до неговото замразяване или консервиране, толкова повече хранителни вещества се запазват в него – факт, за който търговците стриктно следят. Ето защо замразени плодове като боровинки, малини, череши и праскови например, са винаги по-добрият избор отколкото пресните такива, купени извън сезона.

# Консервни храни – да, но без сол!
На първо място е добре да отбележим ползата от икономически характер. След анализиране и сравнение на разходите, направени за пресни и консервирани храни, се оказало, че консервираните средно възлизат на 1/5 от цената на същата продукция в пресен вариант и ½ от цената на замразения.

Друга положителна черта на консервираните продукти е времето, през което продукцията преминава през процеса на консервиране. То се избира в момент, който да гарантира оптимално ниво на зрялост и висока хранителна стойност на продукта.

Консерврантите храни обаче имат един недостатък - и той е, че те не съдържат витамини B и C поради чувствителността на тези микроелементи към високата температура, която процесът на консервиране изисква. От друга страна, някои зеленчуци повишават антиоксидантите си качества след консервиране. Т.нар. консервираните домати са по-полезни от пресните, тъй като те съдържат значително по-високо количество ликопен и бета-каротин в сравнение с пресните си събратя, които трябва да бъдат сготвени, за да ги освободят.
Специалистите обаче предупреждават да бъдем внимателни при избора на консервирани храни, тъй като не малка част от тях съдържат високо количество сол. Известно е, че повишеният прием на натрий може да доведе до високо кръвно налягане и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо съветът на експертите е да избираме такива консервирани храни, върху чийто етикет изрично да има надпис: "без добавена сол" или „с ниско съдържание на натрий”. Важно е, също така, да знаем, че след отварянето на консервната кутия, храната в нея трябва да бъде консумирана веднага.

За да обобщим гореказаното, изведохме три кратки постулата, които трябва да запомните:
1. Консумирайте свежи, но сезонни плодове и зеленчуци!
2. Не подминавайте с лека ръка замразените плодове и зеленчуци! Те са толкова полезни, колкото пресните сезонни продукти.
3. Яжте консервни храни, но следете за ниското съдържание на сол в тях!