Всяка година през януари милиони дами се подлагат на ненужни ограничения, за да изгубят килограмите натрупани през празниците. Колко ще бъдат тези килограми? В моята практика съм виждала случаи, в които килограмите са само 2, но се е случвало да стигнат и до 10 само за 3-4 седмици.

Повишаването на теглото през празниците е и научно доказан факт – Центърът за изследване на човешкото хранене в САЩ наскоро изчисли, че 50% от теглото, което човек качва за една година, се натрупва през седмиците около Коледа.

Натрупването на допълнителни килограми през почивните дни е толкова често срещано, че едва ли не го очакваме с ужас и още преди Коледа планираме драстичната януарска диета, която да ни избави от него. Добрата новина е, че настъпващите празници няма изобщо да се отразят на линията ви, ако спазвате няколко прости правила:

Движете се!

Почивните дни около Коледа и Нова Година са време за срещи, дълги обяди и вечери, разговори пред камината пред чаша греяно вино... къде ти време за тренировки, пък и много от залите за спорт почиват през празниците. Моят съвет е да намерите един час всеки ден, за да се разходите, да раздвижите прашасалия домашен велоергометър, да поиграете боулинг с приятели или да опитате нова домашна тренировка. В Интернет има стотици видео материали с подходящи упражнения за различни нива. Може да опитате и нещо ново през телевизора, като йога или зумба. Движението регулира хормоните за складиране на мазнини - дори да хапнете повече по време на празниците, щом сте се движили, почти няма шанс да ви се лепнат коледните лакомства. Ако пък сте сред късметлиите, които са планирали ваканция в планината, карайте ски и сноу борд, дърпайте шейна, посетете фитнеса и басейна на хотела и се радвайте на изобилието от възможности за движение. Поне вие няма да мислите за излишни килограми.

Планирайте вкусотиите!

Ако леля ви прави вълшебна баница и знаете, че на 26-ти декември сте на гости у тях за вечеря, не обядвайте с празнична погача и забравете за кекса с кафето в 4 следобед. Мислете за вкусните тестени и сладки храни като за стоки в скъп магазин – имате на разположение средства да си купите само една от тях, но пък за сметка на това да й се насладите максимално. Планирайте кое от храненията през деня ще бъде най-вкусно и заложете на него, а останалите хранения контролирайте: наблегнете на зеленчуковите ястия, с малко сирене, яйце или месо, за да може да ви остане ‘’бюджет’’ за едно по-богато на въглехидрати хранене. Така например ако закусите варено яйце с малко маслини, сирене и свеж плод и обядвате кюфтенца и бобена салата, на вечеря спокойно може да си позволите голямо парче домашна баклава. Тайната на добрата форма е в планирането.

Пребройте празничните дни!

Oфициално около Коледа има само няколко големи празнични трапези: Бъдни вечер, Коледа, Нова Година. Дори да прибавим 2-3 офис партита, реално поводите за прием на повече калории не са много – 5 или 6. Дори да решите да премахнете всякакви ограничения и хранителен разум, трудно ще приемете повече от 2000 калории на едно хранене – при максимален брой от 6 богати трапези, няма как да качите повече от 2 килограма. Истината е, че излишно тегло се натрупва тогава, когато всяко хранене по време на празничните дни е нетипично за нормалния ви ритъм на живот. Ако обикновено се храните 3 пъти на ден, а през празниците увеличите честотата на 5 или 6 пъти на ден, само защото има чудесен кейк и бисквитки на масата, няма на кого да се сърдите. Най-разумно е да се насладите на специалните традиционни храни само в празничните дни, а през останалото време да се придържате към нормалния си стил на хранене – така не само ще си спестите недоволството и дискомфорта от качените килограми, но и ще се погрижите за здравето си.

Внимавайте с алкохола!

Не на последно място, празничните дни са съпроводени с увеличен прием на алкохол – домашната греяна ракия, дегустации с приятели в любимия магазин за вино, малко диджестив след тежката вечеря. Алкохолът може да бъде част от здравословния стил на хранене, но в умерени количества: това означава една напитка дневно и не повече. За съжаление, по-големи количества, особено комбинирани с преяждане, могат да доведат до неприятни последствия. Алкохолът има качеството да улеснява развитието на т.нар хранителна непоносимост и може да доведе до дългосрочно лошо усвояване на някои храни – особено на тестените и млечни изделия. За да си спестите тревогите, никога не приемайте алкохол на празен стомах и задължително хапвайте предястия с повече мазнини – сирене, кашкавал, сурови ядки или по-блажни мезета. Това ще ограничи вредното влияние на алкохола и ще намали шанса да качите излишни килограми.

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2

Не преяждайте!

Установено е, че когато сме в приятна компания, хапваме почти двойно количество от храната, която бихме консумирали сами. Този принцип важи с пълна сила през празниците и като че ли е по-лесно от всякога да прекалим с количествата. Ето няколко лесни трика, които да приложите, за да не преяждате:

  • Ако забелязвате, че се храните само от скука, сдъвчете дъвка. Тя ще ви предпази от поглъщането  на хиляди калории, от които нямате нужда.
  • Преди да отидете на гости, хапнете храна, богата на белтъчини: сухо месно филе, яйце, малко сирене и парче зеленчук. Така няма да сте обезумели от глад, когато се озовете на отрупаната маса.
  • Винаги пийте много вода преди да посегнете към храна и алкохол. Ако времето е много студено, може да заместите водата с ароматен билков чай.
  • Ако сте домакини на парти, задължително изпращайте своите гости с останалите десерти, за да се предпазите от преяждане с тях, след като останете сами.
  • Сипвайте си от всичко само по веднъж. Ако ви се струва, че се връщате към десерта няколко пъти, напомнете си, че вкусът остава същият, дори да изядете огромно количество.
  • Сядайте далеч от храната и напитките. Колкото по-близо е една храна до вас, толкова по-голяма е вероятността да преядете с нея.

Весели празници и бъдете здрави!

Със съдействието на www.artofrealfood.com