Кога е правилното време за започване на диета?
Отговорите на въпроса са много, и всяка една от нас, която се е заричала да започне диета, си е давала поне веднъж в живота един от следните отговори:

- oт утре
- oт следващата седмица (понеделник)
- oт Нова година
- след голямото ядене по празниците
- поне месец преди лятната отпуска
- след лятната отпуска

Забелязвате ли тенденцията за отлагане във времето, която присъства във всеки един от отговорите? Тя всъщност се оказва най-големият враг на това да започнем здравословен хранителен режим, който ще ни помогне да отслабнем и да се чувстваме по-добре.

Преди да погледнем към правилното време за започване на диета, ще хвърлим светлина върху най-неподходящите моменти за започване на диета. А някои от тях са:

- няколко дни преди месечния цикъл
- седмица преди лятната отпуска
- седмица преди големите празници (Коледа, Нова година, Великден и др.)
- след дълга и изтощителна диета
- седмица преди любимият да си дойде от дълга командировка
- когато се чувствате нервни и депресирани
- когато сте болни

Както за повечето неща от ежедневието ни, така и за започването на диета трябва да има основателна причина, за да направим първата крачка. Предлагаме ви няколко от най-често срещаните причини, които могат да ни накарат да се заемем с постигането на добра форма:

- ново гадже
- предстоящите топли сезони - пролет и лято
- новата секси рокличка, която колежката си е купила
- предстоящата сватба на приятелка и непосилната задача да се вмъкнем в новата придобивка – изящна официална рокля

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Мнението на специалистите – правилното време е СЕГА

Повечето специалисти съветват стартът на определена диета да бъде даден още в момента на замислянето – т.е. решаваш, избираш подходящ хранителен режим и започваш, без излишни оправдания и отлагания във времето. В противен случай поемаме немалък риск просто да протакаме максимално дълго.
Изследвания в областта пък показват, че хората започват да се хранят здравословно или започват целенасочена диета за отслабване, когато в живота им настъпят съществени промени – сменят работата си, нанасят се в ново жилище и др.

Кога е правилното време за започване на диета ли?
В никакъв случай не е утре, от понеделник, след празниците или преди лятната отпуска. Правилното време е когато сами решим, че имаме нужда от здравословна промяна, че това ще ни накара да се чувстваме добре и да бъдем щастливи.