Кетогенната диета е един от най-разпространените режими на хранене напоследък, когато се цели сваляне на килограми или изчистване на тялото за по-добра видимост на мускулния релеф. Основният принцип на кетото е малко въглехидрати - много мазнини.

 

При кето диетата храната се готви и подправя основно със зехтин. Продуктите, които съдържат високи количества протеин, както и въглехидратните, са малко. За сметка на това се консумират повече, които съдържат мазнини.

3 кето закуски

Две сварени яйца, половин авокадо, полято с малко зехтин и половин домат.

Пълномаслен йогурт (кисело мляко с висок процент масленост) с накисната чия. 20 г орехи, натурално какао и канела.

Пушена сьомга 50 г, четвърт авокадо, бъркано яйце с масло. Лимонов сок и сол за овкусяване.

Към закуската обикновено се добавя и т.нар. бронирано кафе. Това е кафе, към което се добавя кокосово мляко - това е и най-ароматният вариант или гхи - за любителите на млечния вкус. Може да се комбинира и кокосово с краве масло. Бронираното кафе е наситено на мазнини и поддържа ситост дълго време.

Снимка: iStock

 

 

3 кето обеда

Пъстърва на фурна с пюре от карфиол на пара с масло. Пюрето се приготвя много лесно, ако използвате уред за готвене на пара. Там за всеки зеленчук е окзано и нужното време за приготвяне.

Пилешко бутче със салата от домати и краставици

Паниран кашкавал в бадемово брашно и яйце. Салата от краставици, чушка и лук. Ако не искате да го панирате, е достатъчно да го сложите за няколко секунди в микровълновата, за да се разтопи леко. Така променя консистенцията и вкуса си, без да е нужно да отделяте много време за готвене.

Снимка: iStock

3 кето вечери

30 г прошуто, 30 г синьо сирене, краставица, гуакамоле от половин авокадо. Гуакамолето се приготвя като авокадото се пасира или само се намачква с вилица и към него се прибавя четвъртинка домат, зехтин и чесън.

Скариди в масло с копър и лимон. Задушете скаридите в масло за няколко секунди. Може да използвате и билково масло, което ще придаде още по-богат вкус и аромат.

Пържола със салата по избор. Добре е месото да е с повече мазнини. Може да се замени и с кюфтета от кайма.