.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Картофите понижават риска от сърдечен удар и деменция

Евгений Милов | преди 1 година
Картофи
Снимка: iStock
Можете да ядете картофи без нищо друго до края на живота си и да останете доста здрави

От десетилетия картофите са считани за нездравословна храна, като здравните власти препоръчват ограничената им консумация. Картофите обаче са много полезни за здравето, като намаляват риска от сърдечен удар (инфаркт) и деменция.

Според специалистите даже са токова полезни, че можете да ядете картофи без нищо друго до края на живота си и да останете доста здрави.

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро и микро минерали, за които хората харчат цяло състояние за закупуването им като хранителни добавки", коментира д-р Дерек Стюарт от института "Джеймс Хътън" в Шотландия.

Картофи
Снимка: iStock

"Картофите са източник още на не-хранителни, полезни и мощни вещества като каротеноиди и полифеноли, богати са на диетични фибри", допълва експертът.

Картофите често са пренебрегвани в сравнение с плодовете и зеленчуците като по-лоши източници на витамини и минерали, но това не е така - всъщност са богати на витамин C, B6 и B9, добавя д-р Майк Тейлър от екипа зад изследването.

Ясните ползи от картофите за здравето, сред които понижаване на риска от сърдечен удар и развитие на деменция, учените са систематизирали в доклада от 60 страници "Potato - A basis for human nutrition and health benefits".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?