Картофената диета се обяснява с принципа, основан на коснумирането на един и същ вид храна, при което отслабването е гарантирано. За това спомагат пектинът и скорбялата в този вид зеленчук. Те са регулаторите на храносмилателните процеси в червата.

Едновременно с това картофите са храна с богато съдържание на полези вещества - витамини и минерали. Те са основната храна в редица северни страни заради високата им калорийна стойност. 

Пресните картофки имат повече витамини.

Кожицата им съдържа много калий и цинк, особено ценни за здраво сърце. Затова яжте сварените и опечени картофи с кожицата, без да ги обелвате, като предварително старателно ги измивайте с груба домакинска гъба.

 

Пържените картофки, заради мазнините, са се сдобили с лоша слава като съвременен символ на наднорменото тегло. 

Варените, задушени и печени картофи присъстват в няколко лечебно-оздравителни диети.

- Картофено-яйчната диета се препоръчва на хората с бъбречни заболявания.

- Млечно-картофената диета е най-добра за хипертониците. Картофи със сирене; картофи със задушени зеленчуци; картофи с кисело мляко или с чаша прясно мляко. 

Личното решение е много важно, за да не се обърне тенденцията към напълняване. За нормално тегло начинът на хране също е решаващ. Бавно хранене в определен час, без негативни емоции и винаги седнали, са определящи условия за здравословно тегло.

Високата калорийност на картофите лесно може да бъде контролирана чрез намаляване на големината на порциите.

Едно от най-вкусните ястия от картофи с риба е "Изкушението на Янсон” - традиционна шведска рецепта, която може да прочете в следващия пост.