Все по-често чуваме тази дума, oбикновено в едно изречение с : ‘’не всяка диета е за всеки’’. Сигурно и вие имате приятели, които се кълнят, че се чувстват страхотно с диетата на Дюкан или Орниш, докато други буквално са се поболели от тях.

Още през 1956 година Роджър Уилиамс публикува своята теория за биохимичната индивидуалност в едноименната книга. Хранителните нужди са различни не само между различните хора, но и в зависимост от възрастта, фазата на живота, сезоните, климата, географската ширина.

Ето няколко от многото фактори, които определят нашата биоиндивидуалност:

Произход
– ако корените ви са от Африка или Русия, поносимостта ви към кокосово масло и цитруси, или ферментирали зеленчуци и варива, ще е съвсем различна. Така много хора в Азия имат непоносимост към млечни продукти - липсата на традиция в консумацията на мляко в продължение на поколения обуславя тази зависимост. Ако се чудите дали една храна е за вас или не, може да потърсите обяснение в хранителните си корени.

Кръвна група
– макар че теорията на доктор Д’Адамо среща сериозни критики, много хора се чувстват чудесно спазвайки принципите изложени в книгите му. По-добра идея е да си направите кръвен тест за поносимост, за да не изключвате големи групи храни, без да е нужно.

Метаболитен тип – тук повечето системи различават три различни типа – въглехидратен, смесен и белтъчен.

Въглехидратите типове приемат малки количества храна, имат слаб апетит и трудно консумират тежки меса и мазнини. Много от тях предпочитат вегетариански режими.

Смесените типове имат нужда от разнообразна храна без да прекаляват с количествата, докато белтъчните типове обичат да консумират повече животински продукти и лесно качват тегло от излишни въглехидрати.

Без да е нужно да се поставяте в каквито и да било категории, сами може да определите своята биоиндивидуалност. Ако се храните с малко обработвана и естествена храна, няма да е трудно.

Слушайте тялото си – ако сте гладни, значи сте гладни – не се залъгвайте с ябълки, чай и вода. Тялото има нужда от белтъчини, мазнини, пресни плодове и зеленчуци. Забележете от какво се чувствате сити, доволни, леки, щастливи, изморени, летаргични. Експериментирайте с различни храни и съставки. Най-добре е да си водите дневник, в който да отбелязвате как се чувствате, поне докато това стане втора природа.

Избягвайте полуфабрикати и диетични храни – много храни са маскирани като полезни, пестящи време или модерни опции за здравословно хранене, но всъщност ограбват тялото от хранителни вещества и създават предпоставки за развитие на различни заболявания. Разчитайте на храните, до които са имали достъп нашите баби и ще е много по-лесно да откриете коя е вашата индивидуална храна.

Приготвяйте голяма част от храната у дома – така ще имате контрол върху съставките, ще вложите специално отношение, а докато готвите тялото ви ще се приготви за смилане и усвояване на съставките – от магазина до чинията ви, колкото повече участвате в процеса на приготвяне на храна, толкова повече ще се усещате сити и доволни, дори с малки количества.

Създайте си дневен режим – спете достатъчно, след събуждане задължително излезте на дневна светлина за няколко минути, спортувайте, хранете се на равни интервали, не прекалявайте със стимулантите вечер. Циркадните ритми са циклични промени, през които всяко тяло преминава през денонощието. Без дневен режим, достатъчно сън, слънце, движение, вода и храна, време за почивка, социални контакти и креативност, тези ритми се нарушават, а заедно с тях става по-трудно да слушаме тялото си и да го храним спрямо неговите специфични нужди.

Не на последно място, избягвайте да се определяте: аз съм суровояд, веган, месояд...тялото минава през различни сезони, фази и цикли, ако оставите то да ви води без да го ограничавате с определения, по-лесно ще поддържате оптимална форма и няма да хабите енергия в търсене на магически диети. Все пак, ако се чувствате объркани, обърнете се към опитен диетолог или клиничен нутрициолог, с който заедно да намерите път към вашата биоиндивидуалност.

Със съдействието на www.artofrealfood.com