Два са основните фактора, които отговарят и са важни за качването на мускулна маса – храненето и тренировките. Мускулите са изградени от протеин. По тази причина, за да качите мускулна маса, трябва да имате засилен прием именно на протеини в хранителния си режим.

За да качвате на мускулна маса, а не просто допълнителни килограми, трябва да се хранит етака, че да имате калориен излишък. Нужно е да приемате повече калории с храната, отколкото има нужда организмът ви. Започнете да увеличавате приема на храни постепенно. Добавяйте по 200 или 300 Ккалории дневно над нормалния прием. Така постепенно ще стигнете до натрупване на над 1400 Ккалории, което е добра основа за моделиране. Най-важното е да има баланс между калорийния излишък и упражненията, които правите за мускулна маса.

Храни, които ще ни помогнат да изградим повече мускулна маса, са:

Извара
Тя е с много високо белтъчно съдържание, с концентрирани казеин, албумин и глобулин. Консумира се директно без термична обработка или в съатава на готвени ястия, като пълнени чушки, кишове, омлети.

Телешко месо
Това месо е с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на витамин В12 и цинк. То е един от е един от най-значимите източници на протеин. Най-добре е то да се консумира печено, задушено с малко масло или варено (препоръчително на пара).

Риба
Протеините, в съатава на рибата, е с балансиран аминокиселинен състав. Тя се смила по-лесно от останалите видове месо, което я прави подходяща за спортуващи от различни възрасти. Избирайте не мазни риби – акула, бяла риба, хек, мерлуза.

Яйца
За добър резултат хапвайте поне 3 на ден. Добре е да сте сигурни, че яйцата са пресни.