Един от въпросите, който тормози много от нас в летните жеги, е какво да хапваме. Високите температури правят стоенето край печката още по-нежелано. Всеки допълнително включен електроуред повишава температурата в стаята, а с това и личния ни некомфорт в затвореното пространство. Иска ни се нещо леко, нещо свежо. Ето няколко предложения какво да бъде то.

Таратор
Класиката си е класика и сме сигурни, че студената лятна супа има сериозно присъствие на българската трапеза. Обикновено се приготвя с кисело мляко, но още по-лек вариант е само с вода. В този случай се подправя с повече оцет и копър. За разнообразие, вместо краставици, може да използвате моркови. В многозеленчуковия таратор пък може да комбинирате няколко вида зеленчуци – краставица, морков, репички и др.

Хляб, сирене и домати
Ако постният вариант не ви засища, просто заменяте сиренето със колбас или шунка. За предпочитане предварително нарязани в магазина, за да не се изморявате и от тези движения.

Чушки, пълнени със сирене
Ако не ви се застоява край печката (а сме почти сигурни, че с повечето от вас е така), може просто да натрошите бялото сирене и да напълните свежите зелени чушки с него. Няма нужда да се запичат. И така са достатъчно освежаващи, вкусни и хранителни. Ако пък искате, просто ги бутнете във фурната за кратко. В по-лекия вариант заменете сиренето с обезмаслена извара. Със същия вкусов успех може да напълните домати или патладжани.

Салатени фантазии
Табуле – сварен булгур, много магданоз и щипка свежа мента
Гуакамоле – авокадо с чери доматки и чесън
Салата Норвежки фиорди” – с рукола и риба тон
Салата с малини и тиквени семки
Салата с мента и ементал

Тиквички във вариации
В най-разпространения си вариант за консумация тиквичките се „мъчат” поне 30 минути в сгорещено олио. А вие се мъчите над тях, докато ги разбърквате. За да си спестите тези мъки, може просто да ги бутнете във фурната. Овкусете нарязаните кръгчета със зехтин, сол и копър. Сипете в дълбока купа и раздрусайте енергично, за да се разпределят подправките равномерно. След това запечете, докато зеленчукът омекне. Сосче от кисело мляко и сол е перфектната добавка.

Тиквичките може да приготвите и в други варианти – на грил или пълнени. А с пълнежа може да експериментирате колкото си искате – амарант, сирене и яйце и др. Под формата на супичка, с добавено малко фиде, също се класират в челната тройка на летните ястия. Може да панирате цветовете на големите жълти тикви и също да ги хапвате.

Месо на скара
Този вариант е особено удачен, ако разполагате с барбекю и двор. В компромисния вариант ви е нужна скара и открита тераса. Месото, приготвено на скара, е здравословно, няма ненужни допълнителни мазнини

Морски дарове
Консервираните може да хапвате секунда след като сте проверили срока им на годност. Суровите трябва само леко да задушите и да добавите сол и зехтин. С изстудено бяло вино и лимон са чудна добавка към летните залези.



Плодове и зеленчуци
Ако ви писне само да гризете ябълки, кайсии и други овошки в натуралния им вид, опитайте различни комбинации. Някои от тях може да ви се сторят странни, но веднъж опитани не само ще ви харесат, а и ще прибягвате до тях по-честичко. Такива са например пъпеш с прошуто , сирене с диня, и др.

Едва ли ще забравите, но един домашно приготвен сладолед без консерванти също може да замести едно от храненията през деня.

А знаете ли, че в рубриката ни Рецепти има още цял океан от вкусни предложения?

А какви са вашите предложения?