#В основната си част мозъкът е изграден от липиди – какво означава това?
Знаете ли, че в по-голямото си съдържание нашият мозък е изграден от липиди (мазнини). Това означава, че ние се нуждаем от такава храна, в която да има достатъчно количество мазнини, за да оцелеем.

Останалата част от мозъка се състои от глюкоза, микроелементи, аминокиселини, въглехидрати и протеини, всички от които се подхранват и поддържат от храната, която консумираме. Т.е. за да функционира правилно и за да запазим здравето на нашия мозък, е необходимо да приемаме именно храни, богати на липиди (ядки, семена, мазна риба). Мастните киселини се срещат само в тези храни и именно те участват най-активно в създаването и поддържането на нови клетъчни мембрани. Те също така помагат за предотвратяването на дегенеративни състояния на мозъка.

#Влиянието на храната върху съня
Ако се чувствате разтревожени късно през нощта или отпаднали и уморени следобед, най-вероятно това се дължи на факта, че до вашия мозък не достигат нужните му количества хранителни вещества или достигат в прекомерни количества, когато той не се нуждае от тях. Тежките и мазни храни например, консумирани в близките часове преди нощния сън, се нуждаят от повече енергия за своето храносмилане. Именно поради това центровете в мозъка се активират и това пречи на пълноценния сън.

#Защо да избягваме транс мазнините
Транс мазнините, които се намират най-често в пържените храни и преработените продукти, вредят на мозъка и неговите функции. Изследвания сочат, че транс мазнините могат да доведат до значително влошаване на паметта. Някои прочувания потвърждават и факта, че хората, които са склонни да ядат повече продукти, богати на транс мазнини, имат по-малък по обем мозък.

#Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа как се чувстваш
Изследванията показват връзка между доброто настроение и храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, магнезий, триптофан, фолиева киселина и други витамини от група В. Консумацията на плодове, зеленчуци, на храни, богати на омега-3 мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати, както и на достатъчно количество вода води до положителна промяна на психическото състояние, като повишава настроението и чувството за благосъстояние.