Имайки предвид дебнещите зад всеки ъгъл децата ни вредни храни, решихме да се поразровим из нета по този въпрос и открихме четирима експерти диетолози, които споделят как хранят своите малчугани.

Да се поучим и ние от техните съвети, за да растат децата ни здрави, щастливи и енергични:

#1 Аманда Ърсел - високо квалифициран диетолог и майка на Коко, 8 г. и Фреди, 6 г.

Винаги се старая да слагам на трапезата домашно приготвено ястие, следвйки примера на своята майка. За мен е от изключителна важност храната да бъде именно сготвена, за да бъдат децата ми здрави.

Закуска: Овесена каша, подсладена с малко мед, варени или бъркани яйца. Закуската е много важна за детето. Държа да има яйца, тъй като те доставят на организма най-пълноценно усвоимите протеини.

Обяд: Децата ми имат обяд в училище, но ако аз трябва да го допълня с нещо, това ще са оризови рулца, един банан или ябълка и кисело мляко.

Вечеря: Риба или овчарски пай, песто от буркан с паста и зеленчуци. За десерт приготвям пудинг с кисело мляко, плодове и малко кафява захар или палачинки с нарязан банан или ябълка и яйчен крем.

Напитки: Вода или 150 мл плодов сок

Абсолютни забранени: Захарните зърнени закуски. Препоръчително е децата на възраст от 4 до 6 години да приемат не повече от 19 г захар на ден (пет бучки захар), а тези на възраст от 7 до 10 - не повече от 24 г (шест бучки захар).

#2 Джейн Кларк - квалифициран диетолог и майка на Мая, 13 г.

Ако се придържате към основните правила за балансирано хранене, няма да сгрешите. Важното е да ограничите до минимум приема на захарта и захарните изделия.

Закуска: Компоти и кисело мляко или домашно мюсли с ядки и сушени плодове.

Обяд: Сандвич, приготвен от домашен хляб, с крема сирене и краставица или яйчена майонеза и кресон. За десерт филийка с доброто старо сладко от малини! За предпочитане е да давате на децата си домашно, а не купено от магазина, сладко.

Вечеря: Паста с доматен сос и зеленчуци или сирене пекорино и грах. Любимо блюдо ни е още и печеното пиле със зеленчуци. За десерт правя ябълков кейк или пудинг с плодове от компот и кисело мляко.

Напитки: Разреден плодов сок, домашно приготвени шейкове, смути със спанак и копър, вода.

Абсолютно забранени: Газираните напитки

#3 Алисън Кларк, сертифициран диетолог и майка на Лео, 6 седмици

Когато Лео израстне достатъчно, за да приема твърда храна, ще го насърчавам да се храни с цялото разнообразие от плодове и зеленчуци, което майката природа е изсипала върху главите ни.

Закуска: Всички ястия, богати на въглехидрати и протеини, мажни за растежа на детето. Например варено яйце с препечена филийка е една съвършена закуска за него.

Обяд: Сандвич с протеинов пълнеж с изключение на шунката. Вареното пилешко, телешко, яйцата или рибата са чудесни варианти за плънка.

Вечеря: Желязото е важно за растежа и развитието на детето, така че е добре то да присъства в дневното меню редовно. Паста със сос болонезе е чудесен избор. Рибата като сардини и скумрия също е полезна. За десерт пудинг с плодове и кисело мляко.

Напитки: Вода, мляко. Бебетата над 12 месеца може да приемат пълномаслено краве мляко, докато децата над 2 г. могат да пият полуобезмаслено.

Абсолютно забранени: Всички преработени меса, включително и шунката, които водят до повишен риск от рак. Сладките напитки, които са основна причина за кариес.

#4 Д-р Кари Ръстън, сертифициран диетолог, майка на Кристофър, 15 г., и на Ерин, 6 г.

Задължително избягвам да давам на детето си преработени храни, като пици или готови ястия, най-вече поради високото им съдържание на сол.

Закуска: Пшеница, овес и други зърнени закуски с ниско съдържание на захар. Поради изключително ценния протеин, задължителни са и яйцата. Те са и един от малкото естествени източници на витамин D. Старая се детето ми да приема 2 до 2 яйца всеки ден.

Обяд: Задушени зеленчуци, паста с доматен сос, замразени скариди и грах.

Вечеря: Старая се да давам на детето си червено месо четири пъти седмично, тъй като то е най-добрият източник на желязо за организма. Дъщеря ми обича пържоли и дробчета.

Напитки: Вода

Абсолютно забранени: Газирани подсладени напитки и дъвчащи бонбони.