Всичко е в главата - чувството за ситост зависи от това колко храна мислим, че сме изяли, а не от това колко реално сме похапнали.

Или ако перифразираме популярната поговорка “Вие сте това, което ядете”, новата звучи така “Вие сте това, което си мислите, че ядете”.

Резултатите от изследване на британски учени от "Sheffield Hallam University" сочат, че хората се чувстват по-сити, когато мислят, че са изяли по-голямо количество храна, без значение дали това е вярно.

Всичко е много просто - изследователите провели проучване сред 26 души, разделени на две групи. На едната сервирали омлет от "две яйца", а на другата - от "четири яйца". Всички омлети съдържали по три яйца. 

Тези от първата групата, които получили "малък" омлет за закуска, се чувствали по-гладни след два часа, като консумирали повече паста на обяд и калории през останалата част от деня, в сравнение с хората от втората. 

Новото изследванe показва, че хората консумират повече калории, ако вярват, че са яли по-малко храна от другите - дори ако това е абсолютно същата храна. Всичко е в главата.

Пълните резултати от научното изследване са представени по време на годишната здравна конференция на Британското общество на психолозите.