Представете си, че купувате нова прахосмукачка, която изчиства къщата ви прекрасно само за 20 минути, но когато се обърнете, подът незнайно защо пак се е покрил с прах. Така е и с някои диети. Обещават вълшебни резултати, отслабвате, и няколко седмици или месеци по-късно, пак изглеждате като преди, че и с няколко килограма в повече.

На пазара има стотици диети, всяка обещаваща страхотни резултати и въпреки това милиони жени започват диета ‘’от понеделник’’. Ето как да разпознаете кои са ефикасни и си заслужават да бъдат пробвани:

1. Не обещава чудеса

7 килограма за 7 дни звучи много добре, но такъв резултат не е реалистичен и дори да го постигнете, ще е за кратко и за сметка на обезводняване и други неприятни за организма ефекти. Седмично може да отслабвате с до 1 кг от мазнини и то ако наистина сте с достатъчно излишно тегло. В началото на всяка диета, заради отказа от сладко, солено, алкохол и бързи храни, кантарът може да покаже минус 2 или 3 килограма още в първите дни – това не са подкожните ви мазнини – горенето тепърва предстои. Ако сте реалисти, ще изчакате плавното и здравословно намаляване на теглото.

2. Не изключва най-любимите ви храни за дълго


Живот без шоколад и сладолед? Наистина? Завинаги? Дори най-строгите диети намират място за включване на любимите ви храни. Удоволствието, което изпитваме при хранене е важна част от цялостното здраве – много време без любима храна може да увеличи нивата на стрес и в крайна сметка да ви откаже от всякакви здравословни навици. 10% от калориите, набавени с любимите храни са напълно приемливи при повечето разумни и ефективни хранителн планове.

3. Поддържа енергията и настроението ви

Нямам по-лош диетичен спомен от зелевата супа. Къщата миришеше неприятно, супата не беше никак вкусна и настроението ми беше доста минорно. Когато една диета не доставя минимума хранителни вещества, силите ви се изпаряват, започвате да сядате или лягате по-често, не се разхождате достатъчно, не спортувате с хъс. Накрая общият ви разход на калории се свива и тежите точно колкото преди, но сте в лошо настроение. И гладни. Изберете диета с достатъчно белтъчини, зеленчуци, плодове и естествени мазнини, за да не губите енергия.

4. Води до трайни резултати

Ако не искате да задържите резултатите си, всяка диета работи. Не всяка обаче позволява да поддържате новото си тегло. Това може да стане само с диета, която е вкусна, дава достатъчно енергия и е лесна за спазване. Можете ли да ядете само оризови спагети и маруля през следващите 3 години? Най-вероятно не – изберете нещо по-умерено. Много хора започват със Зоната именно защото могат да се хранят така с години.

5. Кара ви да вярвате силно

Много е важно да вярвате в контекста на диетата, която сте избрали. Голяма част от вегетарианците и веганите не отстъпват от начина си на хранене именно защото вярват, че принципите им са добри за тях, за животните и за планетата. Тези, избрали палеолитната диета вярват силно, че съвременните храни водят до болести и лошо качество на живот – те няма да докоснат соя или царевично олио. Ако вярвате в плана, който сте избрали, не само защото ще помогне да поддържате разумно тегло, но и защото ще повлияе и на други важни за вас ценности, ще имате успех.

Със съдействието на www.artofrealfood.com