Дванадесет стъпковата програма, често използвана за лечение на хора с алкохолни и наркотични зависимости, помага на зависимите да изкоренят вредните навици завинаги. Храната, от друга страна, е необходимост, без която не бихме могли, въпреки че често може да ни навреди. Принудени сме да работим върху връзката си с нея постоянно. И докато експерти в областта продължават да спорят кое е правилно и кое не, а различни изследвания излизат на бял свят ежедневно, на нас не ни остава нищо друго, освен да кажем НЕ на вредните храни с празни калории и да се научим да полагаме необходимите усилия за изграждането на здравословни хранителни навици.

#Внимавайте какви правила си налагате
Не е изненадващо, че орторексията (вманиаченото приемане само на храни, класифициращи се като полезни, и избягването на вредни такива) набира все по-голяма популярност. Правилата ни помагат да се спасим от чувството на вина при преяждане. Да не споменаваме факта, че самочувствието ни расте от идеята, че следваме правилата, които сами сме създали за себе си. Но малките прегрешения ни карат да се сепнем и да измислим още по-стриктни правила, да си обещаем че ще спазваме и тях, което ни обрича на провал – повече правила, повече опции за престъпването им.
Ето защо дори стриктното придържане към дадена диета, не винаги е от наша полза. Прекаленото спазване и ограничаване от определен тип храни за сметка на други може сериозно да навреди на здравето ни и да доведе до дисбаланс и дефицит в тялото ни.

#Не се поставяйте в ситуация, в която може да се провалите
След като сте преминали стоически 30-дневен строг хранителен режим, изкушението да посегнете към любимите лакомства не е никак малко. Ако почувствате глад към сладкото припомнете си постулата, че захарта е портал към нездравословното хранене. Вместо да се презапасявате с този "наркотик", по-добре заложете на нещо алтернативно, като например безглутеинови бисквити, пълнозърнест десерт или домашно приготвен кекс с кокосово масло.

#Спрете да се оправдавате пред приятелите си
Ако не се чувствате добре, консумирайки млечни продукти, не ги яжте. Доверете се на стомаха си и това какво ви "казва" той. Ако почувствате, че нямате нужда от месо –станете вегетарианец. Обещайте си да не се съобразявате с това какво ядат другите, не ги съдете, ако не сте съгласни с избора им. Ако това означава да пропуснете вечеря с приятели, защото не ви се нрави кухнята там, просто го направете без угризения. Бъдете внимателни със зачеркването на храни от списъка си, със създаването на правила. Не се извинявайте, обяснявайте или защитавайте заради избора си на храна която ви кара да се чувствате добре. Хранителните ви навици тепърва ще се разгръщат и затвърждават – това е още една причина да спрете да се обяснявате.

#Фокусирайте се върху храненето
Храната може да ви навреди, но също и да ви излекува. Органичните протеини, натуралните мазнини, зелените салати могат само да бъдат от полза за здравето ви (включително и през периода на бременността) – да излекуват травма, да заздравят косата ви, дори да направят мускулите ви по-силни. Богатите на белтъчини и витамини храни ще ви помогнат да се почувствате по-здрави и енергични. Известно е, че редовната консумация на полезни храни помага и в борбата срещу диабета, метаболитния синдроми, високото кръвно налягане – все заболявания, които са резултат от вредните хранителни навици. Не правете грешката да концентрирате вниманието си върху онова, което не ви е позволено да ядете – това само може да подсили още повече желанието за „забранения плод”, предупреждават експертите. Насочете емоционалната си енергия върху това, което ще ви изпълни с енергия през следващите няколко часа – мислете позитивно и с удоволствие за здравословната храна, която ще консумирате.

#Мислете за храната, която ще консумирате, а не за тази, която трябва да избягвате
Само едно парче пилешко върху зелена салата няма да ви е достатъчно. За да сте сити до късния следобед и дори до часа за вечеря, добавете към него авокадо или ядки, съветват специалистите. Същото се отнася и за закуската – никога не я пропускайте! Вместо това се нахранете обилно с протеини и мазнини. Ако сте хапнали добре на закуска, много по-лесно ще удържите на изкушението да се присегнете към парчето кекс, излежаващо се кротко върху бюрото на колегата. Доказан факт е, че бавно разграждащите се въглехидрати ни държат сити по-дълго време. Протеиновият шейк пък е чудесен начин за потискане на усещането за глад между храненията. Вместо да броите калориите, по-добре се замислете какво би ви държало сити по-дълго време, подчертават още диетолозите.

#Перфектен не означава здравословен
В края на краищата работата на диетолозите е да ни научат да балансираме добре хранителните си навици. Истината е, че циклите между преяждане и гладуване дисбалансират. Чувството за здраве и щастие ни изпълват, когато успеем да намерим своя баланс, противно на вярването, че баланс значи да спреш да се движиш, да живееш добре планиран, подреден, “перфектен“ живот. Но никой не е перфектен. Балансът означава да се движим в посока към здравословно хранене, да се поизпотим понякога, друг път да пийнем по чаша вино с приятели. Приемете се такива каквито сте, фокусирайте се върху здравословното, върху пълноценната храна и активния начин на живот, а не върху абстрактния перфекционизъм. Да се наказвате за малките провали е нездравословно, непродуктивно и води до разочарование, споделят още специалистите.