Райската ябълка се появава само за няколко кратки и вкусни седмици в годината. В късните есенни дни сланата позволява оранжевите, подобни на дървесни домати плодове да омекнат и да станат годни за консумация. Може би сте виждали дървета с ‘’храна на боговете’’, останали само с голи клони и райски ябълки, окичили ги като ярки коледни играчки. Ако не сте опитвали този изумителен плод, сега е подходящото време за него.

Много хора споделят, че не са харесали райските ябълки при първа среща, защото вътрешността им се оказала стипцава и горчива – това се дължи на танините, намиращи се в ябълката, които напомнят на тези в чая. Когато райската ябълка не е добре узряла, тя е твърда, стипцава, зърнеста и неприятна за езика. С узряването, също като дренките и мушмулите, тя става мека, сладка и много деликатна. Съществуват десетки сортове райски ябълки, но на пазара обикновено ще намерите два – светло оранжеви, които са по-плоски и тъмно оранжеви, които са по-издължени и едри. Тъмните могат да бъдат консумирани преди да са омекнали много, а по-светлите и плоски райски ябълки трябва да са почти презрели, преди да ги разрежете.

Подобно на морковите, тиквата и сладките картофи, оранжевият цвят подсказва, че в райските ябълки се намира голямо количество бета каротин. Във вътрешността само на една ще откриете почти цялата си дневна доза от витамин C. Антиоксидантите и фибрите са особено благотворни за пушачите и хората със сърдечносъдови проблеми. Фитонутриентите в този плод са подобни на тези в червеното вино и чая и намаляват риска от злокачествени заболявания. Специфични вещества пък забавят процеса на стареене. В лечебното хранене се използват при слабост, анемия, понижена функция на щитовидната жлеза, а в китайската медицина райските ябълки съпътстват лечението на астма и различни белодробни проблеми. В малки количества сладкият плод може да участва успешно в балансирана диета за намаляване на теглото.

Позната ли е по света? И още как! В Япония и Китай райската ябълка се цени като злато, а в Близкия изток от нея се приготвят древни парфюмерийни рецепти.  В днешни дни райски ябълки се отглеждат навсякъде, където климатът позволява – дори в Латинска и Северна Америка. Оказва се, че се чувства добре и по нашите земи – през есента може да срещнете ябълките на всеки пазар.

За да изберете райски ябълки, търсете плодове, които са с равномерен цвят, с еднаква плътност и твърдост, без видими наранявания и тъмни белези. Най-добре е да купите няколко по-меки и няколко по-твърди, за да може да им се насладите в продължение на три или четири дни.

Съхранявайте ги на стайна температура върху суха повърхност, където могат да узреят. След омекване може да ги консумирате с лъжичка, като първо отрежете ‘’капаче’’ в горната част и след това издълбаете вътрешността. Друга опция е да ги нарежете на дебели полумесеци. Райските ябълки са обичана съставка за пайове, кремове, пудинги, хлябове и курабийки. Може да ги изсушите цели или нарязани на парченца или да приготвите конфитюр (с много малко захар!), за да ги запазите за цялата зима. Разбира се, най-полезни са когато са сурови, така че не губете време и ги потърсете.

Със съдействието на www.artofrealfood.com