Някои чревоугодници прилагат неуспешни тактики с цел да запазят теглото си по време на големи празници, на които трапезата е отрупана с всевъзможни лакомства. Част от тях постят и по-късно се опитват да наваксат загубените витамини и минерали като поглъщат прекалено голямо количество калории.

Ето кои са генералните грешки, които никога не трябва да допускате при храненето в празничните дни:

Не гладувайте по цял ден, за да „имате място” за повече вкусотии на празничната вечеря!

Когато си кажете, че заслужавате солидно похапване в края на деня след часове гладуване, давате на организма си зелена светлина да поеме всякакъв вид храна по време на дългоочакваното тържество. Потиснете апетита си със следобедна закуска, богата на протеини (мюсли с нискомаслено прясно мляко или кисело мляко с плодове).

Не пийте алкохол преди хранене!

Ако изпиете дори един коктейл преди празничната вечеря, калориите, съдържащи се в него, се превръщат в незначителен проблем на фона на апетита, който предизвиква питието. Ето защо е далеч по-добре да пиете по време на самото хранене. За да забавите процеса на усвояване на алкохола, хапнете нещо преди празничната вечеря или изяжте поне една хапка преди да посегнете към чашката.

Не мислете, че напълняването по празниците е неизбежно!

Очакването, че ще качите някой и друг килограм до известна степен предопределя това, защото спирате да мислите за това какво ядете. Ако успеете да запазите теглото си от преди празниците, това е голяма победа.

Друга грешка, свързана със с допускането на мисълта за напълняване, е започването на диета веднага след празниците. Тя определено няма да има желания ефект! Ето защо най-доброто решение е да се храните разумно по всяко време на годината.