Да си еко е модерно. Но всъщност здравето и чистата природа, а не модата, са водещи, когато избираш да си „зелен”. Предлагаме ви десет начина да бъдете еко майка, ако ви е грижа да остане природа и за детето ви.

листо

  • Сменете пластмасовoтo шише на бебето си  със стъкленo. Пластмасовите бутилки съдържат вредния елемент бисфенол А, който се освобождава, когато шишето влиза в контакт с гореща вода. При експерименти с животни, учените са установили, че елементът засяга възпроизвеждането и развитието на мозъка. Винаги гледайте етикета на покупките за вашето дете и отбягвайте тези, в чието съдържание присъства абревиатурата BPA (с нея се отбелязва наличието на бисфенол).
  • Изберете текстилни пелени вместо разпространените за еднократна употреба. Знаем, че ви връщаме години назад, но помислете върху следния факт преди да  изложите собственото си удобство като довод. Пълното разлагане един памперс отнема на природата около 500 години. За да ви е по-лесно, може да си направите хибридна пелена, като слагате памук между пеленките, който да абсорбира течността. На пазара се предлагат и пелени за многократна употреба от органичен памук, които ще ви спестят доста средства, а и бебето ви ще се чувства комфортно.
  • Вместо да купувате бурканче след бурканче с бебешки храни, започнете да ги приготвяте вкъщи. Едно домашно приготвено пюре издържа три дни в хладилника. При повече свободно време, може да направите по-голямо количество и да го замразите.
  • Когато става дума за дрешките, одеялцата и всичко, което ще докосва кожата на бебето ви, купувайте само несинтетични продукти. Продуктите от 100% памук или лен са за предпочитане и през зимата, и през лятото.
  • Някои от гумените и пластмасовите играчки съдържат петролни остатъци, които са опасни за детската кожа. Но това не означава, че трябва да лишите детето си от играчки. Избирайте такива, които са направени от природни и органични материали или се спрете на нетоксичните дървени,  боядисани с боя на водна основа.
  • Кърмете! Това е най-естествената и качествена храна, подходяща за бебчето ви.
  • Купувайте само екологични мебели за детската стая. След това ги подарете на някой приятел. По този начин ще сте сигурни, че минимално сте ощетили природата.
  • За боядисването на стените в детската стая изберете висококачествени бои, които са с никакво или с много малко съдържание на формалдехид и ацетон.

листо