Цяла армия от храни се грижи за нашето здраве: червено вино, черен шоколад, сьомга, боровинки, броколи, зелен чай! Има ли място кафето сред техните редици? Дали любимата ни напитка е греховно удоволствие, или животоспасяващ еликсир?

Репутацията на кафето, от което българинът консумира средно по 2,5 кг годишно, е оспорвана. За  напитката има публикувани почти 20 000 научни текста. Трябва да признаем, че течност, съдържаща над 2000 съставки, консумирана от милиарди хора по света, е меко казана трудна за изследване и често сме свидетели на противоречиви резултати.

Ето някои впечатляващи факти за кафето, които ще ви помогнат да решите на кое място да го поставите в своята класация от полезни продукти.

Кафето съдържа огромен брой антиоксиданти,  които защитават клетката от процесите на стареене и предпазват от ракови заболявания. Антиоксиданти се срещат и във всички плодове и зеленчуци, но консумацията на кафе е много по-редовна от техния прием. По този причина кафето е основен източник на тези ценни елементи за много заети съвременни хора. Две чаши кафе дневно осигуряват почти 1200 мг антиоксиданти, 15 пъти повече от тези, които си набавяме чрез средната консумация на банани или бобови култури. За да усвоите оптимално антиоксидантите от кафето, избягвайте подслаждането му със захар и растителна сметана. Заместете ги с мляко, което не възпрепятства усвояването им.

Кафето може да ни предпази от развиване на диабет тип 2 и други заболявания. Учени от Харвард са установили, че редовният прием на кафе може да намали риска от диабет от втори тип наполовина. Те стигнали до заключението, след като наблюдавали 125 000 души в продължение на 10 години. Други заболявания, от които може да ни предпази умерената консумация на кафе, са болестите на Алцхаймер, Паркинсон, рак на черния дроб и дебелото черво, подагра и жлъчни камъни. В лаборатории по целия свят ежедневно се изследва влиянието на кафето върху различни съвременни заболявания.

Кафето повишава физическата издръжливост. След чаша кафе може да спортувате с по-голямо натоварване и да забравите за умората. Предполага се, че това се дължи както на ефекта на кофеина върху хормоните, така и на лекия му обезболяващ ефект. На кофеина в чаша сутрешно ароматно кафе дължим и бодрото настроение, бистрия ум и енергията си. Ако пътувате често в различни часови зони, кофеинът може да ви помогне да се адаптирате по-бързо към разликите.

Разбира се, тези ползи имат и своята висока цена. Въпреки възможните здравни ползи от съставките на кафето, кофеинът е стимулант и в по-големи дози може временно да повиши кръвното налягане, да причини тревожност или да предизвика безсъние. Кафето води до привикване и при рязко спиране на неговия прием може да изпитате главоболие и отпадналост. Черната напитка може да попречи и на правилното абсорбиране на калция, калия и магнезия и да доведе до леко обезводняване, ако не сте свикнали с приема му. Диетолозите препоръчват изпиването на чаша вода заедно с кафето, за да се компенсира загубата на течности, както и редовен прием на плодове, зеленчуци и ядки, за да се възстановят минералите.

Ползите от кафето, също както при червеното вино и шоколада, са гарантирани само при умерена консумация. За умерен се счита дневният прием от около 400 мг кофеин. Ако планирате бременност, бременна сте или кърмите, тази доза е значително по-ниска – до 200 мг дневно. Чаша еспресо съдържа около 50 мг кофеин, а чаша шварц кафе – около 150-200 мг. Тъй като кафето действа различно на всеки, разумно е да следите реакциите си и ако се почувствате напрегнати или заспивате трудно, да намалите леко дозата или да преминете на безкофеиново кафе. Дори и без наличие на кофеин, останалите съставки в ценната течност имат благотворно влияние върху тялото.

Все повече хора се вълнуват от начина, по който е отгледано кафето. На пазара има избор от различни органични кафета, произведени без пестициди и химически вещества. Освен нови видове кафе, може да опитате и нови начини да го приготвите: нова еспресо машина, френска преса, традиционното варене в джезве или пък рецептата ни за екзотично кафе с подправки!

Със съдействието на www.artofrealfood.com