"Здравословни храни? Няма такова нещо – важно е само какво е здравословно за вас", отсича Лин-Дженет Реситас. Ако отслабвате трудно въпреки строгата диета и усилените тренировки, качвате килограми лесно или просто се чувствате безпричинно отпаднали, то вашето решение е "Метаболитният план".

Специалист по хранене и бестселъров автор, Лин-Дженет Реситас отхвърля традиционните препоръки и дава нова формула за ускорен метаболизъм: по-големи порции пълноценна храна и по-леки тренировки. Наред с това тя категорично заявява: "Няма полезни храни – важно е само какво е здравословно за вашия организъм". Как ще откриете какво е полезно за вас? Като спазвате 30-дневния режим, включващ ниско реактивни храни и леки упражнения, и постепенно добавяте нови. Накрая ще разполагате с персонализиран план с най-подходящите за вас храни и тренировки.

Основан на научни данни и доказан в практиката, този уникален режим е помогнал на хиляди хора да се сдобият с мечтаната фигура, да подобрят здравословното си състояние и да забавят процесите на стареене. Повече няма да броите калории, няма да се подлагате на строги ограничения и изтощителни физически натоварвания. Благодарение на метаболитния план ще се чувствате и ще изглеждате добре, без да се лишавате от любимите си храни.

Още в началото на книгата Лин-Дженет Реситас заявява: Ако искате да отслабнете, трябва да:

1. Спрете да броите калориите.

2. Спрете да ядете здравословни храни.

3. Спрете да тренирате толкова интензивно.

Три причини да се доверите на матаболитния план:

1. Докато повечето диетолози ви дават универсални решения, Лин-Дженет Реситас предлага индивидуален план – спрямо най-подходящите храни за вас, вашата биохимия и метаболизъм. Сами и в удобството на своя дом, изграждате своя режим на хранене и движение и се радвате на положителните резултати.

2. Общоприетото разбиране е, че храните се делят на вредни и полезни. „Метаболитният план“ ви позволява да се свържете с тялото си, за да прецените кое влияе положително на вашия организъм. 

3. Други методи отричат шоколада, алкохола, зърнените храни и одобряват изтощителните физически натоварвания. „Метаболитният план“ доказва, че тялото на всеки човек реагира различно, и както пише самата авторка: Вие сте уникални и заслужавате да знаете какво е подходящо за вас – а то може да е напълно различно от онова, което е подходящо за „повечето хора“. 

Лин-Дженет Реситас е специалист по хранене, инструктор по йога и бестселъров автор. Повече от 25 години тя работи в сферата на здравословното хранене, а от услугите й се възползват известни личности, олимпийски атлети, лекари. Редовно получава покани за гостувания в различни телевизионни предавания – като шоуто на „Доктор Оз“, където разказва за своя революционен метод на хранене и спортуване. След огромния успех на първата й книга – „Планът“, в „Метаболитният план“ Лин-Дженет Реситас предлага съвети за още по-ефективно отслабване и здравословен живот, съобразен с индивидуалните предпочитания на всеки човек.

Прочетете откъс от “Метаболитният план“ от Лин-Дженет Реситас, издадена от "Хермес".

Снимка: Хермес

„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно към всяка една от тях. През първата седмица отслабвам, но после си връщам килограмите и дори качвам още, макар че практически живея във фитнес залата!“

„Подлагала съм се на всички възможни диети – веганска, палео и какво ли още не. В момента спазвам режим без въглехидрати, захар и плодове. В началото от всички диети има ефект, но след това качвам дори повече килограми, отколкото съм свалила. Може би е време да спра да се храня!“

„Ако гладувам и тренирам до припадък, мога да отслабна, но щом започна да водя нормален живот, си връщам свалените килограми.“

Звучи ли ви познато? Може би и вие сте интелигентни, мотивирани, дисциплинирани… и неизменно се проваляте, когато стане дума за отслабване и поддържане на постигнатото?

Е, имам чудесна новина за вас: вината не е ваша. Казвали са ви да броите калориите, да приемате „здравословни“ храни и да тренирате до пълно изтощение, нали? Само че тези съвети са напълно погрешни. Вместо това, ако искате да отслабнете, трябва да:

1. Спрете да броите калориите.

2. Спрете да ядете здравословни храни.

3. Спрете да тренирате толкова интензивно.

Звучи ли ви напълно нелогично? Повече от десетилетие помагам на хората да прилагат правилата на плана и ви уверявам, че е вярно. Като специалист по хранене, инструктор по йога и бестселъров автор, работил с десетки хиляди клиенти, съм видяла какво има ефект и какво – не. Това, което описвам в тази книга, дава резултати. Това, което сте правили преди – вероятно не.

Броенето на калории не върши работа. Точка. Ако вършеше, всички щяхме да бъдем слаби и нямаше да можем да качваме по килограм и половина за един ден. Ако броенето на калории имаше ефект, сега нямаше да се самообвинявате, че отслабвате трудно.

Здравословни храни? Няма такова нещо – важно е само какво е здравословно за вас. От химична гледна точка всеки от нас е уникален; това означава, че храната, която е подходяща за мен, при вас може да доведе до напълняване. По същество теглото – и здравето като цяло – се дължи на химичните реакции на организма ви спрямо храната. Тази малка научна истина действително е много добра новина, защото означава, че щом откриете подходящите за вас храни, ще постигнете оптимално тегло и здраве. Аз например качвам половин килограм всеки път, когато хапна едно малко яйце (70 ккал), докато за вас яйцата може да са най-здравословната храна. Всички ние сме различни – и калориите нямат нищо общо с това.

Да не забравяме и тренировките, които са се превърнали в новата религия; предполага се, че спортът е полезен за всички и по всяко време, и колкото повече, толкова по-добре. Истината обаче е друга: ако тренирате твърде интензивно спрямо потребностите на собственото си тяло, ще напълнеете, защото ще повишите нивата на възпаление и кортизол – хормон на стреса, който може да забави метаболизма ви и да доведе до покачване на теглото. Комбинацията от кортизол и възпалителен процес може да разстрои процесите в организма и да доведе до напълняване, хормонални и метаболитни смущения.

Как може цялата информация за храненето, която получавате от години, да е толкова погрешна? Причината е, че здравните сведения, които получавате, било то от книги за диети, уебсайтове или от любимия ви инструктор по здравословен начин на живот, се основават на онова, което работи при „повечето хора“ – „средностатистически“ отговори, които важат за „населението като цяло“. Вие обаче не сте средностатистическа извадка! Вие сте уникални и заслужавате да знаете какво е подходящо за вас – а то може да е напълно различно от онова, което е подходящо за „повечето хора“.

Диетолозите се опитват да се презастраховат, като поставят колкото може повече храни в „забранения“ списък. Всичко, което може да причини проблеми при някого, се забранява на всички – включително и на вас. Отричат се мазнините, глутенът, захарта, млечните продукти… като че ли всеки ден поредната група храни бива заклеймена. Материалите, посветени на отслабването, ви предупреждават за „опасните храни“, посочвайки научни обяснения на причините, поради които тези храни водят до напълняване. Още толкова материали ви насочват към предполагаемите здравословни продукти: сьомга, пуешко, яйчен белтък, спанак, карфиол и кисело мляко. На теория можете да отслабнете, ако консумирате тези храни. Но ако не става? Ако специалистите подхождат неправилно към проблема?

С всички тези неизпълними правила превръщате тялото си в свой враг. Самоизмъчвате се, молите сервитьора за домати вместо препечена филийка и задушавате карфиол, вместо да си опечете картоф. И все пак не можете да отслабнете и сте нещастни. Храната вече не ви засища и не ви доставя никакво удоволствие, тъй като всеки избор е поредната битка в една война, която всъщност няма как да спечелите.

Това, което е вярно за храната, важи с двойна сила за тренировките. Специалистите са единодушни: спортът е полезен и колкото повече, толкова по-добре. Затова всяка сутрин се надигате с мъка от леглото, за да прекарате един час върху бягащата пътечка, или отивате до фитнеса след работа, за да вдигате тежести. Без значение колко сериозно спортувате и колко допълнителни тренировки правите в залата, тялото ви просто не реагира по начина, по който би трябвало според специалистите.

А може би имате точно обратния проблем. Може би мисълта, че трябва да тренирате поне пет часа седмично, ви спира да спортувате въобще. Може би сте в състояние да спортувате няколко минути дневно, няколко дни в седмицата, но експертите ви карат да си мислите: „Какъв е смисълът?“ – и вие не правите нищо.

Какво е решението?

Открийте какво върши работа при вас. Работя като специалист по хранене повече от 25 години, а книгата ми „Планът“ влезе в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“ и е издадена в над 15 страни. От нея стотици хиляди хора са научили как да открият храните, подходящи за тях, така че да отслабнат, да се чувстват прекрасно и да подобрят здравословното си състояние. Следя най-новите научни изследвания: съвременните проучвания единодушно признават, че биоиндивидуалността – индивидуалната диета, съобразена с химичните особености на тялото – е единственият ефикасен начин за отслабване и задържане на резултата завинаги.

Първата ми книга – „Планът“ – показа на читателите как да го постигнат посредством програма, която разработих и усъвършенствах през годините с клиентите в здравния ми център в Ню Йорк. В настоящата книга доразвивам оригиналния план. „Метаболитният план“ ще ви покаже точно как консумацията на подходящите за вас храни подпомага метаболизма ви, а на вредните за вас храни го затруднява. Биоиндивидуалността е тайната на отслабването, която никой не ви е разкрил – досега.

От тази книга ще научите също така защо щитовидната ви жлеза е ключът към отслабването, високия тонус и доброто общо състояние и как можете да стимулирате метаболизма си, като подпомогнете функциите на щитовидната жлеза. Ще откриете дори, че повечето сън може да бъде едно от най-ефикасните средства за отслабване – напълно сериозна съм! И не на последно място – ще се запознаете с биоиндивидуалния подход към спорта и ще разберете кои упражнения и кой начин на живот са подходящи за организма ви и кои водят до метаболитни нарушения и наднормено тегло.

Много харесвам „Метаболитният план“, защото тази книга представя най-новия и успешен етап от работата ми с клиенти и надгражда постиганото с „Планът“. В „Планът“ посочих един ключов елемент от пъзела – значението на избора на подходящите за вас храни – храните, които имат положителен ефект въху вашата биохимия. След издаването на книгата си дадох сметка, че има и друг много важен фактор, който би могъл да направи отслабването още по-ефективно: вашият метаболизъм. Да, изборът на правилните храни е изключително важен, но същото може да се каже и за стимулирането на метаболизма посредством грижата за щитовидната жлеза, избора на упражнения, подходящи за вашето тяло, и осигуряването на съня и покоя, необходими на метаболизма ви, за да функционира възможно най-добре. „Планът“ ви дава основни насоки за това как да изберете храните, които се отразяват добре на организма ви. Когато обаче срещнах хора, които пълнеят, защото спортуват твърде много, когато видях как стресът и недоспиването разстройват метаболизма и пречат на отслабването, разбрах, че трябва да напиша тази книга, за да доведа нещата докрай. Давате твърде много от себе си, за да не постигате най-добрите резултати.

Организмът ви изглежда като извънредно сложна загадка. Ако разполагате с необходимата информация обаче, загадката може да се реши много лесно. Затова спрете да се тревожите, приятели. Успокойте се, ключът към отслабването и добрата форма, който търсите цял живот, най-сетне се появи. И знаете ли защо работи? Защото е само ваш.