Ако се чудите какво да правите този уикенд (29-30 октомври), ето ви едно вкусно и полезно предложение от нас – идете  в село Смилян да похапнете вкусен, местен фасул. Усмихнати и сърцати родопски баби ще приготвят традиционни гозби, а след като хапнете, ще има народни песни и хора.

Събитието се организира от неправителствената екогастрономическа организация Slow Food. Ще има гости от  Италия, Македония и Сърбия, които ще приготвят ястия, характерни за региона, в който живеят.  

Все пак бобът заема челните места на най-вкусните и традиционни български ястия, наред с киселото мляко и шопската салата. А смилянският боб е първенецът сред сортовете.

Село Смилян е разположено в Родопите, по горното течение на река Арда. Спецификите на климата на това място до голяма степен предопределят и вкусовите качества на местния боб. Тук зимата е сравнително мека, а лятото хладно. При повече от 33° C цветчетата на фасула окапват. Смилянският боб се обработва ръчно, екологично чист е, защото не се използват никакви изкуствени торове и пестициди.