В първата част от този материал ви разказахме как да започнете да променяте навиците, които ви правят податливи на вируси и как да започнете своята сезонна анти-грипна хранителна кампания.  За да бъде успешна, спазвайте следните лесни принципи:

Напълнете чинията си с плодове и зеленчуци

Антиоксидантите, които ще намерите в пресните разноцветни плодове и зеленчуци защитават тялото ви от последствията на обмяната. Те успокояват тялото и създават благоприятна среда за развитието на клетките, които атакуват вирусите.  Витамините А и С са особено важни, а разнообразието от плодове и зеленчуци ще гарантира приток на множество фитоелементи. 2/3 от чинията ви трябва да е пълна с плодове и зеленчуци, като най-добре е да избирате два различни цвята на всяко хранене. Ако изберете варива или бобови, контролирайте ги до една чаша готов продукт дневно.

Изберете чисти източници на белтъчини

Аминокиселините изграждат всяка клетка на тялото, включително и клетките на имунната система.  Недостига на протеини може да намали производството на бели кръвни телца и борбата с антигените да бъде затруднена. Минималното количество белтъчини на ден в грамове е равно на теглото ви в килограми, но в по-студените месеци и при усилена физическа дейност може да завишите тази доза половин до един път. Ако тежите 70 кг, минималното съдържание на белтъчини в менюто ви трябва да е 70 гр, а в екстремни случаи и 100-140 гр. Всички месни и млечни продукти са богати на белтъчини, а яйцата са абсолютно незаменими. Ако сте вегетарианци, наблегнете на яйцата и млечните и бобови в различни комбинации.

Сприятелете се с полезните мазнини

Не всички мазнини действат еднакво на защитните ви сили. Преработените, загряти, хидрогенирани и транс мазнини, както и големите количества растителни мазнини могат да забавят реакциите на имунната система. Ограничете консумацията на олио, слънчоглед и тиквени семки за сметка на зехтин, масло, кокосово масло, сурови ядки и семена и авокадо. Наблегнете на мазните морски риби или си набавяйте Омега 3 мастни киселини като хранителна добавка.

Заменете едно от кафетата си със зелен чай

Антиоксидантите в зеления чай имат способността да забавят развитието на вирусите, включително на грипа.  Свойствата му да контролира апетита и да намаля теглото косвено подпомагат имунитета.

Приемайте благотворни бактерии

Естествените бактерии в киселото мляко и кефира подпомагат локалната устойчивост на храносмилателната система. Настанявайки се в червата, те неутрализират токсините и се борят да изхвърлят болестотворните клетки. Купувайте само продукти с живи култури. Подобни култури има и в туршиите, но тях проверявайте за излишна захар.  Продукти като кисело зеле е добре да са винаги домашни.

Пийте достатъчно вода

Хидратацията е важна, тъй като транспорта от и до всяка клетка зависи именно от нея. Водата отнася излишните за тялото вещества и донася елементите нужни за неговото възстановяване. 30 мл на килограм тегло е минимума нужен за да поддържате добро здраве, а за всеки час спорт, добавяйте по половин литър. Ако ви е трудно да пиете вода, опитайте да добавите към нея сок от лимон или щипка морска сол.

Студените дни са тук. Започнете да укрепвате тялото си преди да е станало късно, тъй като промените в организма може да настъпят след няколко седмици правилно хранене.  Движете се редовно, излизайте сред природата и се наслаждавайте на здраве и активно ежедневие без неприятни настинки.

Със съдействието на www.artofrealfood.com