Една стара поговорка гласи: "човек е това, с което се храни". Наистина вичко, което изяждаме или изпиваме има силата да променя тонуса, настроението и нивото на концентрация, както и да се отразява на здравето и външния ни вид.

Предлагам ви няколко начина да оптимизирате хранителните си навици, като разгледате как се храните в момента и извикате на помощ продуктите, които гарантират здраве и енергия.

7:00 ч. – у дома

Обичайният ви избор:

Разтворимо кафе със захар и суха сметана. Разтворимото кафе е удобно за забързаната ви сутрешна програма, но може да раздразни лигавицата на стомаха. Ако в пакетчето има и добавена захар, тя обикновено е високо фруктозен захарен сироп, с който лесно се привиква,  и който може да повиши мазнините в тялото. Сухата сметана най-често е растителна, а обработените растителните мазнини се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

На помощ: кардамом

Направете си истинско кафе, филтър, еспресо, във френска преса или пък турско. За максимален аромат смилайте зърната непосредствено преди приготвянето му или поне предната вечер. Добавете 3-4 шушулки кардамом във водата за кафе. Той ще успокои раздразнената лигавица на стомаха и ще придаде прекрасен аромат на напитката. Млякото и кафявата захар са съвсем приемливи, стига да не прекалявате с тях.

13:00 ч. – в обедната почивка

Обичайният ви избор:

Сандвич от най-близкото кафе или магазин. За съжаление, повечето сандвичи са приготвени с пухкав бял хляб, който може да доведе до забавяне на храносмилането, недостиг на минерали и лесно повишаване на теглото, маргарин, вместо масло и нискокачествени месни и млечни продукти. Обикновеният сандвич определено не съдържа достатъчно зеленчуци. Резултатът от такова хранене е загуба на концентрация и работоспособност, спад в енергията и желание за сладко само няколко часа след обяда.

На помощ: авокадо

Направете си сандвич у дома и го вземете на работа. Използвайте хляб от покълнали зърна без мая. Заместете маргарина с 2 резена узряло авокадо, с което ще си набавите ценни мазнини. Минералите в него подпомагат и дейността на нервната система и гарантират концентрация и будност. 50 грама месо или риба и 50-тина грама сирене или кашкавал в сандвича са достатъчни, за да посрещнете нуждата от белтъчини и калории  в средата на деня. Заедно със сандвича, хапнете и пресен зеленчук, например краставица или морков.

16:00 ч. – в офиса

Обичайният ви избор:

Вафла или шоколадов десерт. Тези продукти са вкусни и за кратичко повишават енергията ни, но няколко часа след това апетитът може да нарастне неколкократно и да доведе до приемането на големи количества храна на  вечеря. Освен всичко останало, когато посрещаме  следобедния спад в кръвната захар с големи количества сладко, засилваме зависимостта от тези храни и оптималното тегло и стабилната енергия стават трудно постижими.

На помощ: зелен чай

Изпийте чаша силен зелен чай. Съдържанието на кофеин е по-малко отколкото в кафето и чаят ще ви освежи, вместо да ви превъзбуди. Катехините ще подпомогнат горенето на мазнини и ще стабилизират кръвната захар. Добавете малка лъжичка мед, ако желаете да задоволите и желанието си за сладко.

19:00 ч. – на вечеря

Обичайният ви избор:

Бяло пилешко месо и салата. Макар, че пилешкото месо си е спечелило славата на диетично и полезно, поради начинът, по който хранят в днешни дни животните,  далеч не е добър избор ако желаете здраве, високи нива на енергия и добра форма. Освен това, ниското съдържание на мазнини не осигурява достатъчно ситост и да загубите енергията си.

На помощ: риба или агнешко месо

Опитайте нови видове риба или агнешко, сготвено със зелени листни зеленчуци, като спанак или лапад. Рибата съдържа ценни омега 3 мастни киселини, които подпомагат горенето на мазнини и повишават концентрацията, а агнешкото съдържа мазнини, подобни на тези, които намирате в зехтина. Може да запазите и парче от месото или рибата, което да сложите студено в сандвича си за обяд.

22:00  - пред телевизора

Обичайният ви избор:

Няколко парченца шоколад. Шоколадът повишава настроението ви и в края на деня и компенсира стреса от дългия ден. За съжаление, захарта и мазнините, приети вечер, лесно се складират.

На помощ: индийско орехче

Пригответе чаша топло мляко с мед и щипка индийско орехче. То ще подейства успокояващо и ще подпомогне пълноценния сън, след който ще се събудите свежи и бодри.

Със съдействито на www.artofrealfood.com